Reakce společnosti na útok USA proti talibanu

Začátek odvetné vojenské akce Američanů v Afghánistánu zaplnil nedělní večerní zpravodajství, mezi lidmi však tentokrát nevyvolal takovou odezvu jako teroristické útoky na Spojené státy. Připravila Milena Štráfeldová.

Většina lidí odvetu již řadu dní očekávala jako nevyhnutelnou reakci na útok z 11. září. Jejich pocity shrnuje i generál Karel Pezl, kterého jsme oslovili v naší anketě s otázkou, jak on sám přijal zprávu o zahájení amerických vojenských operací: "Na jedné straně člověk tuto odvetu očekával. Současně viděl, co to je ničení. Ať údery jsou sebe přesnější, přesto s sebou nesou utrpení pro jiné. Na druhé straně i pro americký lid a myslím pro nás všechny bylo velmi důležité, že terorismus se nenechá proběhnout bez jakékoliv odezvy."

Mnozí lidé v uplynulých dnech dávali najevo nesouhlas s válečnou operací proti civilnímu obyvatelstvu, obávali se eskalace konfliktu. Starší ženy v centru Prahy po zahájení útoku na Afghánistán přiznaly svůj strach:

"Bojím se. My už jsme na to staré, nám už je přes sedmdesát - a právě je mi líto těch lidí, kteří tam zahynou nevinně. Toho hlavního viníka nechytí a zabijí tam plno jiných lidí."

Podobné pocity vyjadřovala i skupina patnáctiletých studentek, které přišly k pomníku sv. Václava v horní části pražského Václavského náměstí. Od útoku na New York a Washington se zde dosud zapalují svíčky a pokládají květiny na památku obětí terorismu.

"Já myslím, že určitě bude válka, a docela se toho bojím. Myslím si, že by se nemělo takhle válčit, protože stejně to budou oplácet nevinným lidem. A nevím, jestli tím něco vyřeší..."

S anketní otázkou jsem v ulicích Prahy zastihla i skupinu Maročanů. Jeden z nich již devět let žije a pracuje v Praze. K zahájení americké odvety proti Talibanu a bin- Ládinově teroristické organizaci Al-Káida uvedl:

"To nikdo nechce, aby normální lidi zemřeli. My tady v Evropě pracujeme. My muslimové jsme proti tomu, co se stalo v Americe."

Neobává se ani toho, že by se současná situace vyvinula ve světový konflikt proti islámu, a jako jeden z mála lidí, které jsem oslovila, odmítl, že by v něm americký útok vyvolal strach:

"Ne! Pokud nedělám nic špatného, tak nemám strach."