Reaktor prvního bloku Temelína byl naplněn jaderným palivem

/připravila Eva Petržílková/

Jak jsme vás už informovali, reaktor prvního bloku Temelína byl naplněn jaderným palivem. Pracovníci jaderné elektrárny v pátek vložili poslední ze 163 palivových souborů. Tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář v sobotu uvedl, že zavážka paliva do reaktoru prvního bloku jaderné elektrárny Temelín byla v pořádku. Zároveň nastínil další vývoj:

To, že zavážka paliva do reaktoru prvního bloku Temelína proběhla bez závad, potvrdil i ředitel odboru jaderných materiálů Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Ladislav Barták. Jeho úřad společně s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii provedl v eletrárně okamžitě kontrolu. Zavážka paliva do Temelína se ale neobešla bez protestů. Na více než 80 tisíc korun vyčíslila elektrárna škodu, kterou jí způsobili protestující ekologové, kteří namalovali stovky bílých nápisů "Ne!" před administrativní budovou. Jan Beránek z hnutí Duha považuje uvedenou částku za přemrštěnou.

Reakce ekologických aktivistů proti dostavbě jaderné elektrárny odmítá vládní kabinet. Jeho předseda Miloš Zeman uvedl, že vláda ve věci Temelína pouze plní závazky předchozích kabinetů...

Autor: Eva Petržílková
spustit audio