Ředitel ČT zůstává, k jeho odvolání chyběl jeden hlas

Další krize České televize je zažehnána. Generální ředitel veřejnoprávní televize Jiří Balvín zůstává dál ve funkci. Rada České televize hlasovala v pondělí o jeho dalším osudu. K odvolání zbýval jediný hlas. Více Jaromír Marek.

Jiri Balvin
Devět ze třinácti přítomných členů Rady České televize hlasovalo pro odchod Jiřího Balvína z čela veřejnoprávní televize. K odvolání ředitele je ale podle zákona potřeba minimálně deset hlasů radních. Jiří Balvín tedy zůstává generálním ředitelem ČT. Rozhodl o tom jediný chybějící hlas. Vztah většiny radních ke generálnímu řediteli je nadále velmi kritický a není vyloučeno, že o Belvínově postu se bude hlasovat v dohledné době znovu. Podle Jiřího Balvína by to ovšem byla absurdní situace.

"Doufám, že zvítězí zdravý rozum a přestane ten folklór s neustálým odvoláváním ředitelů."

Skutečnost, že Balvínovo odvolání nakonec neprošlo zase kritizují jeho odpůrci. Více Zdeněk Plachý, mluvčí iniciativy Brno 20/21.

"Je to další debakl Rady ČT. Svolala zvláštní schůzi pro odvolání Jiřího Balvína a potom jí chyběl jeden hlas. Přitom tato rada si jej zvolila a trvalo jí rok, než zjistila, že jako ředitel není člověk na svém místě. Samotná snaha odvolat Jiřího Balvína z postu generálního ředitele je zcela oprávněná a legitimní. Balvín televizi škodí, svými personálními čistkami a špatnou politikou, kterou v televizi dělá."

Připomeňme, že Balvín byl čela veřejnoprávní televize zvolen po prosincové stávce zaměstnanců. Jeho kritikové mu vytýkají některá sporná rozhodnutí, například podporu ředitele brněnského studia Zdeňka Drahoše, kterého vyšetřuje policie pro špatné hospodaření. Z dalším kauz jmenujme instalaci odposlouchávacího zařízení na vybraná pracoviště namířeného proti zaměstnancům nebo nejnověji uzavření velkorysých smluv s manažery České televize blízkými Balvínovi.