Novým generálním ředitelem ČT se stal Janeček

Novým generálním ředitelem ČT se 16.7. stal Jiří Janeček, foto: ČTK

Ve čtvrtek se funkce generálního ředitele České televize ujal Jiří Janeček. V tajném hlasování ho o den dříve zvolila Rada ČT. Po několika letech se tak zřejmě uzavírá vleklá krize hlavního veřejnoprávního média. Nad volbou zatím převažují spokojené hlasy, tvrdí v příspěvku Vilém Faltýnek.

Novým generálním ředitelem ČT se 16.7. stal Jiří Janeček,  foto: ČTK
Jiřího Janečka zvolila Rada České televize 11 hlasy. Jako jedinému ze všech sedmi finalistů dala důvěru dvoutřetinová většina členů v Radě. Jiří Janeček je se stavem televize spokojen, tvrdí, že ji přejímá v dobrém stavu: "Já myslím, že česká televize není vůbec ve špatném stavu, osm měsíců jsem byl na postu prozatímního ředitele zpravodajství a myslím, že tým, který byl před osmi měsíci panem Klimešem konstituován, dokázal udělat dost práce. Je to vidět na sledovanosti, na spokojenosti diváků. Mylím, že to není vůbec špatné,"říká nový ředitel.

Novým generálním ředitelem ČT se 16.7. stal Jiří Janeček,  foto: ČTK
Janeček, dosavadní moderátor pověřený řízením zpravodajství, nahradí prozatímního ředitele Petra Klimeše. Janeček chce změnit dosavadní producentský systém a zřídit funkci přímého zástupce generálního ředitele. Zástupce bude mít spíše funkci výkonnou, zatímco generální ředitel bude nositelem vize. Chce také provést personální audit a zamezit zbytečnému plýtvání penězi. S Janečkovým jmenováním jsou spokojení i ti, kteří původně do čela České televize prosazovali jiného kandidáta. Jedním z nich byl i radní Petr Uhl. "Myslím, si, že pan Janeček se na řízení takového podniku, jakým je Česká televize, hodí svým lidským a kulturním přesahem, který jsem u některých jiných kandidátů postrádal," tvrdí Uhl.

Zvolení Janečka přivítali i televizní odboráři a filmaři ze svazu FITES. Také radní Erazim Kohák původně prosazoval do funkce jiného kandidáta, prozatímního ředitele Klimeše, ale pro jeho obecnou neprůchodnost mezi členy rady nakonec svolil s Janečkem. Splňuje totiž hlavní Kohákova kritéria: "Znalost televize, schopnost pracovat s lidmi, protože rozhádaná televize nefunguje, nezávislost: musí být schopen odolávat tlakům jak od politiků tak z ekonomické sféry. To jsou pro mě ta tři hlavní."

Neúspěšný kandidát na ředitele České televize Michal Prokop,  foto: ČTK
Politických a lobovacích tlaků se Janeček nebojí: "Já jsem se nedržel ani křesla prozatímního ředitele zpravodajství, abych musel dělat věci, které bych nepřenesl přes srdce, a nebudu se držet ani tohoto generálně-ředitelského křesla, abych musel dělat věci, které bych nepřenesl přes srdce. Já myslím, že si s tím dokážu poradit. Nemám s tím žádný problém."

Janeček pracuje v ČT od roku 1989, začínal jako krajský zpravodaj v Táboře, později se stal i moderátorem. V období televizní krize na přelomu let 2000 a 2001 patřil mezi stávkujícími zaměstnanci k výrazným postavám. Byl ve skupině redaktorů, na něž podalo tehdejší vedení ČT trestní oznámení a jimž hrozilo výpovědí. O funkci generálního ředitele televize se neúspěšně ucházel už v září 2001.