Reed: Doufám, že Havel napíše hru o zkušenostech z politiky!

Americký zpěvák Lou Reed (vpravo) a bývalý prezident Václav Havel, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Po několika letech přijela opět do Prahy jedna z velkých postav hudby 20. století, člen kultovních The Velvet Underground Lou Reed. V pondělí se americký rocker na diskusním večeru setkal se svým přítelem, bývalým prezidentem Václavem Havlem. Jejich vystoupení bylo veřejné, proběhlo ve Švandově divadle a hudebně je prokládaly skupiny The Plastic People of The Universe a The Velvet Underground Revival. Více Vilém Faltýnek.

Americký zpěvák Lou Reed  (vpravo) a bývalý prezident Václav Havel,  foto: ČTK
Lou Reed přijel do Prahy poprvé počátkem roku 1990, aby zde udělal rozhovor s novým československým prezidentem Havlem pro časopis Rolling Stone. Na svoji tehdejší návštěvu v Praze dodnes vzpomíná:

"Patří do kategorie mimořádných snů. Nikdy bych si nedokázal představit tak krásný večer, jaký jsem prožil s prezidentem Havlem, když jsem tu byl v 90. letech poprvé. Setkal jsem se s disidenty, s muzikanty, slyšel jsem Velvet Underground revival, Plastic People. Byl to vzrušující večer a nikdy na něj nezapomenu."

Jak se spolu seznámili? Znali se už z dřívější doby?

Lou Reed,  foto: ČTK
Havel: "Pro mě je Lou Reed skvělý muzikant a výborný člověk. Znal jsem ho dávno před tím, než jsme se poznali osobně a osobně se známe už 15 let."

Reed: "Prezident Havel byl mým hrdinou už před tím, než jsme se setkali. Znal jsem ho jako spisovatele, ale také jako skutečného, živého hrdinu. Svět takové muže velice potřebuje."

Václav Havel a Lou Reed v neděli navštívili koncert na pomoc Asii. Tento zážitek se stal na tiskové konferenci Reedovi podnětem k porovnání.

"Když jsem tu byl poprvé, vysvětlili mi, že mladí lidé se na Karlově mostě nemůžou jen tak sejít, diskutovat a hrát na kytary, protože to představuje nebezpečí pro stát. Bylo pro mě těžké to pochopit. A teď, když jsme byli ve středu na dobročinném koncertě pro Asii v rockovém klubu, bylo fantastické vidět ten rozdíl v základní svobodě, jak daleko se Česká republika v dostala, že se lidé nebojí vyjádřit se."

Lou Reed  (vlevo) a Václav Havel,  foto: ČTK
Jaké mají Lou Reed a Václav Havel plány do budoucna?

Reed: "Já jsem dokončil remix skladeb z desky Metal Machine Music, který byl nahraný živě v berlínské opeře a půjde ven v příštím roce, a pracuju na druhé knize fotografií "Lou Reed´s New York".

Havel: "U mě to je jednoduché, já mám v plánu to, co mám v plánu už dva roky - uchýlit se někam do ústraní a napsat něco většího."

Reed: "Než jsme šli na tuhle tiskovou konferenci, říkal jsem prezidentu Havlovi, že doufám, že napíše hru o svých zkušenostech z politiky. Nikdo jiný to nemůže udělat, jen on. A taky jsem říkal, že jestli se mu podaří napsat hru, ať na mě myslí, že bych k ní rád udělal hudbu."

Na pondělní veřejné diskusi se na Havlovo přání Reed také chopil kytary a zahrát svůj hit Perfect Day. Za doprovodu domácí kapely The Velvet Underground Revival zazpíval i další slavnou Sweet Jane.