Referendum o Temelínu je podle mnoha politiků už nemožné

Prezident Václav Havel před odletem do Chorvatska podpořil uspořádání referenda o tom, zda spustit jihočeskou jadernou elektrárnu Temelín. Řekl, že je zneklidněn rychlostí, s jakou začalo zavážení paliva do prvního bloku elektrárny. Informuje Renata Prátová.

Elektrárenská společnost ČEZ začala přes protesty ekologických aktivistů zavážet palivo okamžitě po předchozím souhlasu Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Václav Havel má pocit, že jde o snahu znemožnit demokratickou diskusi. Referendum naopak v diskusním pořadu České televize odmítli předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus a šéf odborů Richard Falbr. Shodli se na tom, že po 14 letech budování je už nemožné. Ekologové ale stále neztrácejí naději. Obývají stanový tábor vybudovaný asi kilometr od chladicích věží temelínské elektrárny a pokračují v protestních akcích. Pod petici za uspořádání referenda o spuštění Temelína se jim podařilo sebrat více než 100 tisíc podpisů. Podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta však přišla pět minut po dvanácté. Zároveň dodal, že sám jako odpůrce Temelína jednoznačně odmítá násilné akce.

Také předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické strany Vlastimil Tlustý si myslí, že referendum o spuštění elektrárny Temelín mělo proběhnout už dříve.

Na Temelínu bylo již prostavěno zhruba 100 miliard korun. Šance na vypsání referenda je nyní, kdy do spuštění prvního bloku zbývají měsíce, jen malá. Dostavbu elektrárny schválila vláda těsnou většinou loni v květnu. Tehdy zvítězilo "křídlo" ministra průmyslu Miroslava Grégra. Nyní ale může kterýkoliv z ministrů ještě otevřít nové hlasování o samotném spuštění. Vláda bude ve středu projednávat materiál o vlivu Temelína na zaměstnanost a ministr životního prostředí Miloš Kužvart nevyloučil, že využije prostor k diskusi. Může se tedy stát, že při novém hlasování ministrů vyhrají odpůrci Temelína.

O vývoji kolem jihočeské jaderné elektrány informovala Renata Prátová. Podle posledních informací Státní úřad pro jadernou bezpečnost zavážku jaderného paliva, jak o to žádají odpůrci elektrárny, nepozastaví. V podkladech ekologů neshledal totiž skutečnosti, které by si takové opatření vyžádaly.

Autor: Renata Prátová
spustit audio