Renesanční zámek v Opočně patří podle rozhodnutí soudu Colloredo Mansfeldům

Zámek Opočno, Foto: ČTK

Renesanční zámek v Opočně patří podle rozhodnutí soudu Colloredo Mansfeldům. Dědička šlechtického rodu Kristina žádala o vydání této národní kulturní památky už před sedmi lety. Nakonec se spor dostal až k Nejvyššímu soudu, který dřívější zamítavé rozsudky zrušil a okresní soud v Rychnově se tedy kauzou zabýval nyní už podruhé. Podrobnosti od Evy Petržílkové:

Šlechtickému rodu Colloredo-Mansfeld zkonfiskovali nacisté majetek v roce 1942. Jejich potomci se nyní snaží dokázat, že se rodina hlásila k české národnosti. Památkáři to však zpochybňují. Podle poválečných zákonů měl totiž rod o navrácení požádat do roku 1948, což neučinil. Zástupci Colloredo-Mansfeldů se ale hájí tím, že rodina byla v roce 1945 označena za kolaboranty, a tím ztratila šanci se majetku domáhat. Nároky rodu už dříve uznal rychnovský pozemkový úřad, když rozhodl o vydání asi 5 tisíc hektarů pozemků. Lesy v Orlických horách získala dědička rodu Kristina Colloredo Mansfeldová. V úterý Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou nařídil dosavadnímu správci zámku Opočno pardubickému památkovému ústavu, aby s Kristinou Colloredo Mansfeldovou uzavřel dohodu o vydání této národní kulturní památky. Potvrdil to soudce Ondřej Rott.

"Tam byla byla posuzována otázka, zda došlo k odnětí toho majetku v důsledku rasové persekuce. Dospěl jsem k závěru, že státní občanství pan dr. Collorado Mannsfeld tedy otec žalobkyně nepozbyl."

Zámek Opočno,  Foto: ČTK
Rozsudek ale ještě není pravomocný. Advokát památkářů, kteří nárok šlechty zpochybňovali Miloš Hošek, zvažuje odvolání ke krajskému soudu v Hradci Králové. Podle něj původní vlastník opočenského zámku ztratil československé občanství a jeho dědička tak nemá na restituci nárok.

"My si myslíme, že o to československé občanství přišel v důsledku dekretu číslo 33 prezidenta Beneše proto, že v období protektorátu požádal o říšsko-německé občanství. A k tomuto se pan Josef Colloredo Mannsfeld přiznal ve svém žovotopise v roce 45."

Kristinu Colloredo Mansfeldovou zastupovala u přelíčení její důvěrnice Růžena Valášková, která prozradila, jaké má restituentka plány s opočenským zámkem:

"Paní Kristina, pokud zámek bude vrácen a budou vráceny sbírky, tak zůstane zámek otevřen a přístupen veřejnosti jako dosud. Ba dokonce se uvažuje o rozšíření nějakých aktivit, aby ty prohlídky byly i večerní a za další potom by chtěla oživit hlavně hodně kultury, poněvadž ona teda je hudebně velice vzdělaná a má hudbu velice ráda. Zámek by sloužil turistice a veřejnosti nějak proto, aby byl prostě zvýrazněn."

Na rozdíl od rodu Colloredo-Mansfeldů mají smůlu potomci šlechtického rodu Salmů. Ministerstvo vnitra totiž potvrdilo své lednové stanovisko, že poslední majitel rozsáhlého panství na Blanensku Hugo Salm nebyl po válce československým občanem. Majetek mu tak byl zabaven v souladu s takzvanými Benešovými dekrety.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio