Revize nejaderné části Temelína

JETE

První blok jaderné elektrárny Temelín je od konce února v plánované odstávce. Během ní má být provedena kompletní revize zařízení v nejaderné části, aby mohla být zakončena závěrečná série testů před zahájením zkušebního provozu.

První blok jaderné elektrárny Temelín je od konce února v plánované odstávce. Během ní má být provedena kompletní revize zařízení v nejaderné části, aby mohla být zakončena závěrečná série testů před zahájením zkušebního provozu. Jestliže loni byly například problémy s obří turbínou generátoru na výrobu elektrické energie - což je výrobek plzeňské škodovky - v posledních měsících se technici trápili především s nekvalitními německými armaturami, které slouží zejména k přerušování a regulaci průtoku kapalin, plynů a par. Kvůli tomu nemohla obsluha pokračovat v dynamických testech, při nichž se prudce mění výkon. Nové armatury od německého dodavatele byly nainstalovány minulý týden. Jak potvrdila předsedkyně Úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, k žádným zásadnějším opravám během plánované odstávky Temelína už nedojde.

"V Temelíně se toho moc měnit nemusí. Z našeho pohledu Temelín bezpečný je. Ale od samého začátku jsme upozorňovali na to, že ačkoliv ta jaderná, neboli primární část, je velmi dobře odzkoušena a ty testy jsou velmi podrobné, tak na té sekundární, a zdůrazňuji nejaderné části, která je stejná, jako na normální elektrárně využívající pro výrobu tepla uhlí, tak na té bude ještě celá řada věcí k doladění."

Zkušební provoz Temelína na stoprocentní výkon by měl být zahájen koncem dubna a potrvá zhruba 18 měsíců. V březnu zároveň skončilo navážení jaderného paliva do druhého bloku temelínské elektrárny. Po provedení všech předepsaných zkoušek požádá ČEZ Státní úřad pro jadernou bezpečnost o povolení k aktivaci paliva. První řízená štěpná reakce by ve druhém bloku měla být nastartována rovněž koncem dubna. S temelínskou elektrárnou je úzce spojena akciová společnost Škoda Praha, která je už více než dvě desetiletí dodavatelem technologií pro jaderné energetické systémy. Nabízí se proto otázka, co bude Škoda Praha, někdejší dceřinná společnost Škody Plzeň, dělat po dokončení Temelína. Před několika dny došlo ve Škodě Praha k výměně předsedy představenstva a generálního ředitele. Ještě před svým odstoupením ale dnes už bývalý generální ředitel Lubomír Kovařík řekl Radiu Praha, že firma není na dodávkách pro Temelín existenčně závislá.

"Je dobré si uvědomit, že Škoda Praha nemá jedinou zakázku v Temelíně. Těch zakázek máme celou řadu, jak v jaderných aktivitách, tak v jiných. Jsou to zakázky nejen v České a Slovenské republice, ale i v teritoriích, kde jsme dlouho pracovali. Jako příklad mohu uvést známou zakázku pro čínskou velkoelektrárnu Šen-tchou, zakázky v Indii, pracujeme na Kubě, v Turecku i v Egyptě. Orientujeme se i na jiné než energetické obory, například mobilní úpravny vod. V současné době jsme v jednání s armádou, která tyto úpravny už používá v polní nemocnici, či u deváté roty protichemické ochrany."


A v oblasti energetiky ještě zůstaneme. Ceny energií jdou už dvanáct let stále nahoru. Na tom není nic divného. Stále je nutné odstraňovat různé cenové deformace, které se vytvořily v předchozích desetiletích. Od prvního dubna letošního roku se ale poprvé změnila cena také směrem dolů. Stalo se tak u zemního plynu a nešlo o aprílový žert. Pokles ceny pro domácnosti činí v průměru více než osm procent. Pokud někdo využívá plyn jen na vaření, může ušetřit ročně několik stovek korun. Když ale plynem topí a ohřívá vodu, půjde úspora do tisícovek. U velkoodběratelů samozřejmě o mnohem vyšší sumy. Předseda energetického úřadu Pavel Brychta odmítá spekulace, že by snížení ceny mohlo mít nějakou souvislost s letošními volbami.

"V poslední době dochází k příznivému vývoji cen zemního plynu na světových trzích a dále je to způsobeno posilováním kursu koruny k americkému dolaru. Snížení cen plynu pro konečného odběratele tedy nemá žádnou souvislost s blížícími se parlamentními volbami."

Podle Pavla Brychty by ale k obratu směrem nahoru nemělo dojít ani v dalších měsících.

"Já si myslím, že přes mírné zvýšení cen ropy v posledním období je celkový vývoj příznivý a tudíž by i ve třetím čtvrtletí mohlo dojít k určitým pozitivním změnám cen zemního plynu."

České plynárenství ale zanedlouho změní majitele. Bude jím německá firma RWE Gaz, která za něj zaplatí kolem 130 miliard korun. Investované peníze bude chtít samozřejmě získat zpět. Ovšem tlak na výrazný růst cen Pavel Brychta vylučuje, protože o jejich konečné podobě nakonec stejně rozhoduje jeho úřad.

"Tyto kroky samozřejmě činíme po konzultacích s plynárenskými společnostmi. Ovšem jakýkoliv vlastník se bude muset řídit i v této oblasti platnou českou legislativou."