Rezoluce Evropského parlamentu k Temelínu

Temelín

Evropský parlament na svém zasedání ve Štrasburku přijal ve čtvrtek očekávanou rezoluci k jihočeské jaderné elektrárně Temelín. Podrobnosti má Renata Prátová.

Pro Českou republiku nezávazná rezoluce, přijatá velkou většinou poslanců, vyzývá českou vládu, aby před připojením Temelína na síť provedla a umožnila prozkoumání dopadu elektrárny na životní prostředí. Rezoluce také žádá Prahu, aby zajistila podrobné informace pro domácí i mezinárodní veřejnost od provozovatele Temelína - Českých energetických závodů a Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, na jejichž základě budou moci odborníci zkoumat bezpečnost elektrárny. Rezoluce tedy explicitně nežádá, aby Temelín nebyl spuštěn, ani tuto věc nespojuje s přistoupením České republiky k Evropské unii.

Rezoluce není podle většiny českých poslanců důvodem k tomu, aby Česká republika svůj postoj k Temelínu přehodnocovala. Předseda stálé české delegace do Evropského parlamentu Jan Zahradil má značné výhrady ke způsobu přijetí rezoluce:

"Byla přijata kompromisní varianta té rezoluce, která je méně tvrdá než ta původně navrhovaná. Nicméně to nemění nic na faktu, že český parlament byl postaven mimo hru. Čeští poslanci, členové delegace do Evropského parlamentu, nebyli vůbec kontaktováni, nebyli vůbec konzultováni, nebyli vůbec požádáni o stanovisko a jedním ze spoluautorů rezoluce je paní poslankyně Bergerová z Rakouska, která je místopředsedkyní společného výboru přidružení České republiky a Evropské unie a přitom se vůbec neobtěžovala své české kolegy kontaktovat. To považuji za skandální."

Zákonodárcům vadí, že se rozhodovalo o nás bez nás. Podle předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause je takovéto jednání v Evropě dnešní doby typické:

"Já se musím vracet k tomu, před čím zásadně varuji - Evropa prostě dnes stojí na rozcestí, velmi nebezpečném, je to nepřehledná křižovatka. Tady prostě jde o to, jestli se začne z vnějšku rozhodovat dovnitř jednotlivých zemí, či nikoliv. Já se toho strašlivě bojím, strašlivě si to nepřeji a týká se to tisíce a jedna věcí a tohle je jedna z malých ukázek."

I podle tiskového mluvčího jaderné elektrárny Temelín Milana Nebesáře nemá rezoluce pro českou stranu žádný zavazující charakter:

"Evropský parlament rozhodl o nás bez nás, bez jediné možnosti našeho státu, aby mohl předložit své argumenty a tento nezodpovědný způsob evropské demokracie, bez jakékoliv diskuse, se musí každému z nás nebo každému Čechu určitě příčit. Dneska šlo o Temelín a o co půjde v tomto nátlaku zítra - těžko jenom odhadovat."

Ministr zahraničí Jan Kavan se nebrání diskusi o Temelínu v Evropské unii. Zúčastnit by se jí měly všechny země patnáctky včetně Francie a Británie, které mají jaderné elektrárny. Jejich bezpečnostní standardy zcela jistě korespondují s těmi, které budou v Temelíně, poznamenal Kavan. Podle něj by taková diskuse mohla vnést zkušenosti dalších zemí do česko-rakouského sporu a případně i otupit i jeho hroty. Kavan je přesvědčen o tom, že by z ní vyplynulo, že temelínská elektrárna nepatří k těm, které jakkoli ohrožují bezpečnost obyvatel.

Autor: Renata Prátová
spustit audio