Rezoluce o porušování lidských práv na Kubě

J.Kavan

Rezoluce o porušování lidských práv na Kubě, kterou v těchto dnech projednává Komise OSN pro lidská práva, vyvolala názorové neshody na české politické scéně. Zatímco ministr zahraničních věcí Jan Kavan stále trvá na kritice ekonomických sankcí, pravicová opozice chce, aby od svého záměru ustoupil. Stejný názor má i prezident Václav Havel. Blíže Jaromír Marek.

J.Kavan
Česká diplomacie nehodlá kritiku amerického embarga vůči Kubě stáhnout. Ministr Kavan dementoval prohlášení kubánského ministra, který v úterý při jerdnání OSN uvedl, že Česká republika pod tlakem USA upustila v návrhu rezoluce o porušování lidských zpráv od odstavce, který kritizoval americké embargo proti Kubě. Jan Kavan řekl:

"Prohlášení kubánského ministra zahraničí je nedorozumění. Mohu vás ujistit, že česká strana stáhla z návrhu odstavec týkající se takzvaného ekonomického jazyka. K ničemu takovému nedošlo, o tom textu se nadále jedná. Kubánský ministr zahraničí nekonzultuje svá prohlášení s českou diplomacií."

Česká politická pravice však dala opětovně znovu najevo, že by uvítala, kdyby Česká republika upustila od záměru zapracovat do letošní rezoluce OSN o nedodržování lidských práv na Kubě kritiku amerických sankcí vůči Havaně. V podobném duchu se vyjádřil i prezident Václav Havel. Jak uvedl, o jednáních náměstka ministra zahraničních věcí Palouše v Ženevě je průběžně informován. Cílem jednání podle něj je, aby konečný text rezoluce mohl v Komisi OSN pro lidská práva získat většinu. Václav Havel k tomu řekl:

"To neznamená, že máme být k někomu servilní a poddajně s každým souhlasit. My si můžeme myslet, co chceme a můžeme to říct otevřeně, ale v pravou chvíli a na pravém místě."

Zasedání komise pro lidská práva začalo v Ženevě před deseti dny, hlasování o českém návrhu rezoluce ke Kubě se má dostat na program příští měsíc. Nelibost nad záměrem české diplomacie daly několikrát najevo Spojené státy. Podporu má naopak v některých zemích Latinské Ameriky a Evropské unie.