Rok vlády: Válka na Ukrajině, energetická krize i české předsednictví

Petr Fiala v Bruselu (15.12.2022)

Koaliční vláda ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů má za sebou první rok. Byl ve znamení války na Ukrajině, energetické krize, ekonomických problémů a také českého předsednictví Radě EU. Poslední rok nebyl pro nikoho jednoduchý a snadné nebudou ani následující měsíce. Vláda však dělá vše pro zvládnutí situace, napsal na sociálních sítích premiér Petr Fiala.

Česko se podle Petra Fialy (ODS) potýká v důsledku ruské agresivní války na Ukrajině s řadou obrovských výzev, které jsme si ještě nedávno nedokázali představit. „Společně s vámi však pracujeme na tom, aby byly dopady krizí na životy nás všech co nejmenší,“ napsal premiér na Twitteru.

Připomněl, že na přelomu roku musel kabinet zvládnout velkou vlnu covidové pandemie. Díky spolupráci a zodpovědnosti občanů se to podle něj podařilo na výbornou. Na covidovou pandemii ale navázala ruská invaze na Ukrajinu, a v Evropě tak vypukl největší válečný konflikt od konce druhé světové války.

ČTĚTE TAKÉ

Poukazuje v této souvislosti na to, že Česko přijalo více než 460 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, hlavně žen a dětí, a úspěšně je začlenilo do společnosti. Zmínil také nedostatek energií a jejich rostoucí ceny.

„Zareagovali jsme rychle a zajistili jsme dostatek plynu na tuto zimu – rekordně jsme naplnili zásobníky a zakoupili jsme potřebnou kapacitu v LNG terminálu v Nizozemsku,“ napsal. Vláda podle něj pracuje na tom, aby lidé i firmy měli dostatek energií, za které nebudou platit násobky toho, co dosud.  Připomněl zastropování cen energií pro domácnosti, veřejné instituce i firmy.

Úspěšné předsednictví

Premiér Petr Fiala také pochválil výsledky českého předsednictví v Radě EU. Podle něj to byla pro Česko skvělá příležitost, aby bylo v Evropě vidět a slyšet.

„Podařilo se nám přijmout řadu evropských řešení vysokých cen energií, která budou mít pozitivní dopad na všechny naše občany, dokázali jsme vyjednat mnoho věcí, které analytici označovali jako nemožné,“ uvedl.

Premiér Petr Fiala | Foto: Úřad vlády ČR

To, že česká vláda zvládla úspěšně, potvrdila i řada významných představitelů institucí Evropské unie. „České předsednictví v Radě EU bylo velmi aktivní a angažované a náš obdiv patří českému premiérovi Petru Fialovi i jeho týmu v Bruselu a v Praze,“ prohlásil po summitu EU předseda Evropské rady Charles Michel. Podle něj Česko prokázalo, že je důvěryhodným partnerem.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová zase uvedla, že Evropa má vůči Česku dluh vzhledem k jeho práci za posledního půl roku. „Evropa je Česku zavázaná za vyjednání množství nelehkých kompromisů i za udržení jednoty unijních zemí, například v oblasti sankcí,“ zmínila. „Vždycky jsme si mysleli, že Česko je úžasné, a posledních šest měsíců ukázalo, že je ještě úžasnější,“ dodala von der Leyenová.

spustit audio

Související