Romský festival Khamoro se koná již potřetí

Ukázka z programu loňského ročníku

V Praze v úterý zahájil již třetí ročník festivalu romské kultury a umění Khamoro. Informace o něm přináší Milena Štráfeldová.

O jeho programové náplni hovoří jedna z organizátorek festivalu Jarmila Balážová:

Ukázka z programu loňského ročníku
"Letošní třetí ročník Khamoro 2001 má za cíl opět to, co na samém počátku. To znamená nabízet možnost, jak nabízet romskou kulturu, romskou literaturu, historii, jednotlivé osobnosti od nás z České republiky i ze zahraničí. Chceme nabízet lidem místo, kde by se mohli spolu poznávat, komunikovat, protože především o tom festival Khamoro je. A doufáme, že minimálně zájem nebo minimálně zvědavost přiláká spoustu návštěvníků do jednotlivých prostor, kde se festival uskutečňuje. Je to jednak Magistrát hl. města Prahy, který je spoluorganizátorem festivalu, tam se uskuteční odborné semináře.

Tyto semináře mají nabídnout i možnost diskuse o celospolečenských tématech, a to v celoevropském kontextu. To je ta odborná část.

Ukázka z programu loňského ročníku
Potom jsou samozřejmě pro diváky a návštěvníky připravené hudební části. Po tři dny budou mít milovníci jazzu navštívit Redutu, kde se představí švédský jazzmann Kaldaráš, ve středu to bude Harry Stojka z Rakouska a ve čtvrtek skupina Guločar, která reprezentuje naše barvy - je z Brna. Kdo má radši muziku klasickou, romský floklor, tak ho bude moci spatřit po dva vačery v Lucerna Music Baru, kde se představí soubory z nejrůznějších zemí. Namátkou mohu jmenovat alespoň Egypt, Itálii, Dánsko, Švédsko, Makedonii, Jugoslávii, Maďarsko, Turecko.

Vše vyvrcholí galakoncertem, který se uskuteční v Divadle Archa v sobotu večer. Tohle divadlo nabízí také možnost shlédnout představení nejznámějšího, nejstaršího romského profesionálního souboru, který pochází původně z Mostaru. Do Prahy přijel s multimediálním programem, který je vlastně komponovanou záležitostí, složenou ze tří částí: jednak divadelního představení, výstavy a také koncertu vážné hudby. Hlavním pojítkem je sedm autentických milostných příběhů, z nichž jeden se například odehrává mezi mladou Romkou a německým důstojníkem za 2. světové války. Ten projekt vznikl z potřeby ukázat současné postavení Romů z Kosovu díky válce, která tam byla, a také vzdát hold romským obětem holocaustu, o kterých se v posledních osmi letech přece jen už trochu mluví."

Tolik tedy telefonát s Jarmilou Balážovou, organizátorkou romského festivalu Khamoro, který v úterý začal v Praze.