Rorýsovníky na ministerstvu životního prostředí čekají na své obyvatele

Foto: MZV

Na střeše budovy ministerstva v pražských Vršovicích byly tento týden instalovány budky, do kterých by se měli nastěhovat chránění rorýsi, jejichž počty v Česku klesají.

Rorýs,  foto: pau.artigas,  Creative Commons 2.0
Zvuk, který vydává rorýs, by se mohl už brzy ozývat v okolí ministerstva životního prostředí, tedy pokud opeřenci nepohrdnou nabízenými budkami.

O rorýsovi obecném, který byl na duben vybrán jako jeden z druhů v rámci roku biodiverzity, prý lidé mnoho nevědí a přitom s nimi tento chráněný pták žije v těsném sousedství. Pokračuje náměstek ministra Tomáš Rothröckl.

"Oni jsou v tom městském prostředí vázáni právě na výškové budovy na různé novostavby toho panelákového typu, tak proto jdeme příkladem a chtěli bychom, aby veškeré rekonstrukce domů v tom městském prostředí nezapomněli zakomponovat jako určité náhradní opatření v rámci ochrany rorýsů tyto budky do svých projektů."

Lukáš Viktora,  foto: MZV

Na lidských stavbách u nás hnízdí až 95% populace rorýsů.

Rorýsovníky nejsou jen na budově ministerstva, připomíná Lukáš Viktora z České společnosti ornitologické.

"Byly instalovány i na některých jiných místech v Praze a samozřejmě i v jiných městech na severu Čech, v západních Čechách v Plzeňském kraji, stejně tak v kraji Vysočina a pokud se nemýlím, tak i v Moravskoslezském kraji.

Rorýsovník na budově ministerstva,  foto: MZV
Zatím to bylo především v rámci tzv. kompenzačních opatření, tedy když při rekonstrukci nebo zateplení domu ta stávající hnízdiště zanikají, tak jako náhrada za ta ztracená hnízdiště se vyráběly ty budky."

A nakonec jen pár informací na doplnění mezery ve znalostech o našich ptačích sousedech - rorýs loví potravu ve vzduchu a tam prý také tráví skoro celý život - dokonce ve vzduchu spí a jako jediný z evropských druhů ptáků se tam dokáže i pářit a za den prý nalétá až neuvěřitelných 800 kilometrů.