Rozhlasoví symfonikové jsou na turné ve Španělsku

Vvydáme se za hudebníky, konkrétně za Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, známého také pod zkratkou SOČR. Konec ledna totiž tráví rozhlasoví symfonikové na zájezdu po španělských městech.

Vždy když stálo před rozhlasem velké auto a do něho se nakládaly v pouzdrech objemné nástroje, znamenalo to jediné, SOČR jede na turné. A stejně je tomu i nyní. Rozhlasoví symfonikové jsou na zájezdu ve Španělsku. Jak uvedl před odjezdem sólista orchestru Jan Simon, první koncert je v Avilés.

"Následný koncert je potom v Zaragoze, pak se orchestr přemísťuje Murcie a poslední koncert je v Pamploně, takže je to trošku křížem krážem. Stěžejním dílem, které zazní na všech koncertech je 5. symfonie Antonína Dvořáka. Potom v různých proměnách provází v první polovině programu Dvořákovu Symfonii Schubertova Nedokončená, dále potom jedna část z cyklu Má vlast Bedřicha Smetany Šárka a toto celé je doplněno instrumentálními koncerty Chopina a Camille Saint-Saënsa."

Sólista orchestru Jan Simon začínal s klavírem už jako sedmiletý. Zúčastnil se řady mezinárodních soutěží, což završil ziskem bronzové medaile v soutěži Královny Alžběty v Bruselu. Koncertní vystoupení ho zavedla do všech světadílů. A jak se těší na španělské turné?

"Španělsko je země velice přívětivá a publikum spontánní. Já sám osobně jako klavírista jsem Španělsko absolvoval se Slovenskou filharmonií, tehdy jsme tam měli 16 koncertů, což bylo neuvěřitelné číslo."

Počátky Symfonického orchestru Českého rozhlasu jsou až v roce 1923, kdy šest hudebníků jezdilo koncertovat do stanu ve Kbelích a o tři roky později se stal prvním šéfem tehdy dvacetičlenného orchestru Jožka Charvát. S orchestrem spolupracovali významní umělci jako Karel Ančerl, Alois Klíma, Jaroslav Krombholc, Otakar Jeremiáš či Václav Talich. Jeho snímky Smetanova Pražského karnevalu či předehry k Wagnerově opeře Tristan a Isolda dnes patří do zlatého fondu rozhlasových nahrávek.

O roku 1985 stojí v čele orchestru Vladimír Válek. SOČR pravidelně hostuje téměř v celé Evropě, vystupoval v Jižní Koreji, Číně, na Taiwanu, ve Spojených státech.

"Bohužel zámoří většinou naráží na velmi vysoké náklady, které jsou spojeny s leteckou přepravou. Nabídky byly do Chile a do Venezuely, bohužel právě z finančních důvodů se to nedalo realizovat, nicméně je to pro nás taková vysněná destinace, kam bychom rádi zavítali."