Roztržka kolem jmenování vedení ČNB pokračuje

Připravil Josef Kubeczka.

Spor mezi prezidentem Václavem Havlem a vládou o jmenování nového guvernéra centrální banky pokračuje. Ministři totiž trvají na tom, že prezidentovo jmenování Zdeňka Tůmy do čela České národní banky měl spolupodepsat i premiér Miloš Zeman. Václav Havel si u Ústavního soudu stěžovat nehodlá. Potvrdil to prezidentův mluvčí Ladislav Špaček:

"Prezident republiky neuvažoval a neuvažuje o tom, že by podal stížnost Ústavnímu soudu. Prezident respektuje daný ústavní stav a považuje ho za správný."

Po páteční schůzce Václava Havla s ministrem spravedlnosti Pavlem Rychetským se spekulovalo o jakémsi dohodnutém postupu, jak celý spor urovnat. Prezident Havel by údajně uvítal, kdyby vláda uznala legitimitu jmenování všech dosavadních guvernérů včetně Zdeňka Tůmy. Teprve pak by se mohla jedna z nesvářených stran obrátit na Ústavní soud.

Podle místopředsedy Křesťanské a demokratické unie- Československé strany lidové Miroslava Kalouska ohrožuje dosavadní spor kolem guvernéra České národní banky stabilitu české měny:

"Finanční trh se totiž nebude ptát, jak je to v kterém paragrafu. Finanční trh zaznamená tento spor a bude se obávat nestability a zareaguje podle toho. A tady si myslím, že je velmi málo času, že to společné východisko musí nalézt co nejdříve."

Podle nově jmenovaného guvernéra Zdeňka Tůmy je kolem české centrální finančí instituce vyhrocená situace. Jak však řekl, na svou funkci rezignovat nemíní:

"Já si nejsem jistý, zda by to přispělo k uklidnění situace, protože to jádro problému je skutečně v tom procesu jmenování a té interpretaci ústavní praxe. To za prvé. A za druhé, neřekl bych, že by to nějak uklidnilo situaci v krátkém období, tak že nemám toto rozhodně v úmyslu."

Do celé kauzy se v pátek poněkud nešťastně zapojila i manželka prezidenta republiky Dagmar Havlová. Podle deníku Právo měla v soukromém rozhovoru s ministrem kultury Pavlem Dostálem vzkázat premiéru Miloši Zemanovi, že si s ním už nikdy nepodá ruku. Ministra financí Pavla Mertlíka pak údajně označila za největšího lháře na světě. Podle Dagmar Havlové šlo o emotivní reakci a mrzí ji, že byl telefonát mediálně zneužit:

"Já bych chtěla k tomuto problému říct, že jsem se vůbec nechtěla vkládat do politiky ani do právnických aspektů, ale pouze jsem hájila právo na základní lidskou slušnost a na lidské jednání. Pan premiér použil proti mému manželovi pár vulgárních výrazů a mě se to jako manželce nelíbilo. Víc vám k tomu neřeknu, věřte mi."