Salcburské slyšení o Temelíně skončilo, Fagan hrozil žalobou

O hrozbách, které může přinést jihočeská jaderná elektrárna Temelín, diskutovali v rakouském Salcburku na neoficiálním veřejném slyšení odborníci na jadernou energetiku a rakouští odpůrci atomu. Debatující se shodli na tom, že elektrárna v sobě skrývá rizika a není dostatečně bezpečná. Podáním žaloby hrozil české straně americký právník Edward Fagan. Tvrdil, že pokud ji podá, bude to pro ČR jako právnická "rána baseballovou pálkou". Žalobu je podle advokáta možné podat v České republice i v některé ze zemí Evropské unie, do které se chce ČR dostat.



Oficiální rakouské kruhy Faganovu snahu o žalobu proti ČR nesdílejí. "Nedovedu si představit, že by nějaká žaloba mohla ohrozit procesy, které běží," řekl ČTK v souvislosti se zvažovanou Faganovou žalobou zmocněnec hornorakouské vlády pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovec. "Pan Fagan je, pokud mi je známo, zástupcem dvou nevládních organizací a nemá žádné spojení na vládní kruhy, ať již v jednotlivých zemích, nebo na spolkové úrovni," dodal zmocněnec.



Podle Edmunda Lengfeldera z mnichovského institutu pro výzkum radioaktivního záření by vážná havárie v Temelíně mohla přinést obrovské škody, podobné následkům výbuchu v ukrajinské elektrárně Černobyl v roce 1986. Jaderné katastrofy neznají hranice, a proto ani nelze říct, že jaderná energie je věcí jen jedné země - ani území zasažené Černobylem nebylo homogenní, řekl expert.



Do Salcburku nepřijeli zástupci provozovatele Temelína, společnosti ČEZ, ani Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. "My jsme pozvání rakouských odpůrců elektrárny Temelín zdvořile odmítli s tím, že se nejedná o oficiální veřejné slyšení podle dohody z Melku a není tedy v souladu s vládní rakouskou platformou," vysvětlil mluvčí provozovatele elektrárny Ladislav Kříž. Oficiálních veřejných slyšení 25. dubna v Českých Budějovicích a 9. května v Linci se zástupci ČEZ zúčastní, pokud k tomu budou organizátorem vyzváni.