Saturnin knihou českých srdcí

0:00
/
0:00

Nejoblíbenější knihou zvolili Češi román Saturnin od Zdeňka Jirotky. Následuje Němcové Babička, Exuperyho Malý princ. Do první šestky se nedostal Jaroslav Hašek, Karel Čapek, Michal Viewegh ani Jaroslav Rudiš. Co taková anketa vypovídá o vkusu českých čtenářů?

Rozsáhlý anketní pořad České televize Knihá mého srdce odstartoval v dubnu, hlasovat se mohlo v knihovnách a na některých veřejných místech, také pomocí internetu a telefonních sms zpráv. Hlasů se celkem sešlo přes 300.000, ale zdaleka to nemusí znamenat, že se zúčastnilo tolik lidí. Kolik hlasů dostala vítězná kniha?

"Po finálovém večeru, kdy bylo ještě naposledy možno hlasovat, získal Saturnin 38.430 hlasů. Proti druhému místu byl rozdíl až 10.000 hlasů, takže náskok to byl poměrně velký,"

říká Monika nevolová z dramaturgie pořadu. Do první šestice se po Babičce a Malém princovi dostal dále úpíří hororový hit Stmívání, Rowlingové Harry Potter a Egypťan Sinuhet Miky Waltariho.

Publicista Ondřej Horák výsledky komentuje:

"Já myslím, že pro nás, co se zabýváme literaturou, to bylo překvapení, jak jsme někdy od čtenářů daleko."

Veřejnost asi neměla úplně jasno ani v tom, co přesně označit za knihu srdce. Anglický předobraz ankety má jednodušší název, Big Read. Podle literárního kritika Františka Novotného je kniha srdce kniha s nadčasovou hodnotou, která oslovuje stále nové čtenáře. Výpovědní hodnota ankety je podle něj mizivá.

"Představme si, že to bude znovu za dva roky a vyhraje Honzíkova cesta nebo Povídky malostranské. To je naprosto zaměnitelné, je to shoda okolností, samozřejmě ty tituly, které se tam objevují, jsou vždycky známé čtené. Je to řekl bych jenom takové zpestření kulturního života, takové pobavení v sále. Navíc bych si velice dovolil pochybovat, že Babička je kniha srdce."

Tuto kvalitu podle Novotného splňuje z vítězných jenom Exuperyho Malý princ.

Podle dramaturgyně Nevolové se pořadí během finálového večera ještě proměnilo. Saturnin vedl, druhé místo mělo Stmívání, na třetí pozici byl Harry Potter, Babička byla až pátá.

Kritik Pavel Mandys se pozastavuje nad tím, že před finále vážně hrozilo, že zvítězí Stmívání.

"Ukázalo se, že čtenáři jsou hlavně děti a starší lidé. přinejmenším v tom hlasování výrazně převažovaly knihy pro děti a pak knihy staršího data. Nakonec ten černý kůň soutěže, Stmívání od Stephenie Meyerové, což je sezónní hororová limonáda pro dospívající dívky, skončil čtvrtý a překvapení nenastalo."

Ondřej Horák pokládá za příznačné, že první místo si udržel válečný únikový román Zdeňka Jirotky:

"Myslím, že to není žádná ostuda, myslím, že jako vždy, když o něco jde, tam nakonec zahrálo české národovectví. To je vidět i na knize roku v Lidových novinách. Tak ve finále není překvapení, že to ta limonáda nevyhrála."

Česká televize anketu nehodlá opakovat. Kniha mého srdce navazovala na Hvězdu mého srdce, která se týkala filmových hvězd, a pokračovat hodlá pořadem o oblíbených místech.