Schůzka ministra Tlustého s expremiérem Zemanem pobouřila ČSSD

Ministr financí Vlastimil Tlustý, foto: ČTK

Ministr financí Vlastimil Tlustý překvapivě navštívil na Vysočině bývalého premiéra a předsedu ČSSD Miloše Zemana a jednal s ním o rozpočtu. Zeman mu doporučil jako odborníky do expertní skupiny dva sociální demokraty. To však vyvolalo v ČSSD velké pobouření. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Ministr financí Vlastimil Tlustý říká, že válka mezi ODS a premiérem Paroubkem vygradovala natolik, že nebylo možné řešit rozpočtový dluh s žádným představitelem sociální demokracie. Proto tedy ona schůzka na Vysočině. Miloš Zeman zde sice žije už čtyři roky jako důchodce, ale názory svého bývalého předsedy členové ČSSD sledují. Podle Tlustého Zeman souhlasil s tím, že některé operace měly za cíl jen uměle skrýt některé výdaje a snížit skutečný schodek. Ten hrozí ve výši 101 až 127 miliard korun. Ministr původně navrhl účast ve skupině i Zemanovi. Ten ji odmítl a doporučil dva stranické experty - bývalého ministra průmyslu Jiřího Rusnoka, který dnes pracuje v bankovnictví, a Jaroslava Ungermanna, který patří mezi hlavní stranické ekonomy sociální demokracie. Tento postup pobouřil předsedu ČSSD Paroubka i ministra financí a tvůrce rozpočtu Sobotku. Ungermann nakonec nabídku Tlustého odmítl, Rusnok přijal. Do týmu, který má oddlužit státní rozpočet, chce Tlustý i nestranické ekonomy a lidovce.

Ministr financí Vlastimil Tlustý,  foto: ČTK
Jak hodnotí schůzku Tlustého se Zemanem politoložka z Vysoké školy ekonomické Vladimíra Dvořáková?

"Celkově bych považovala to, že je snaha získat jakýsi širší koncenzus o rozpočtu, aby to nebylo strikně konfrontační mezi dvěma hlavními politickými stranami a tudíž naprosto neprůchodné, jako možná docela rozumný nápad. To znamená, že by se zesílila pragmatická debata o rozpočtu a trošinku by se zmírnily politické rozměry této debaty."

Myslíte si, že tato expertní skupina má šanci na úspěch?

"Záleží na okolnostech. Já si především myslím, že ze zablokované politické situace, kdy jakákoliv akce jedné strany vyvolává protiakci druhé strany a není možné hledat kompromis, by to mohla být jakási cesta ven. Je tam jistá šance, aby se něco podařilo udělat."

A jaké jsou hlavní cíle expertního týmu Vlastimila Tlustého? Snížení sociálních výdajů, změna financování zdravotnictví, zjednodušení státní správy a příprava penzijní reformy. Experti se shodují v tom, že je třeba rozloučit se s myšlenkou, že ozdravění veřejných financí lze provést bezbolestnou cestou bez škrtů ve státních výdajích. Ekonom Pavel Kohout je přesvědčen, že hlavním problémem veřejných financí je nepřehlednost a následná neefektivnost.

Dosud vše funguje tak, že si jednotlivé resorty řeknou, kolik chtějí, a až poté se součet seškrtává podle výše příjmů. Kohout je pro opačnou variantu, kdy se napřed spočítá výše příjmů a peníze se pak rozdělí resortům. Zásadní složkou reformy je však podle všech oslovených expertů nutnost úspor v sociálním, penzijním i zdravotním systému. Podle lidovce Ivo Foltýna mouhou mít úspory v praxi například podobu posunutí odchodů do důchodu nebo omezení náhradních dob odchodů do penze.

Jak píší v souvislosti s rozpočtem Hospodářské noviny, zatímco se rozpočet řídí do schodku, na účtech jednotlivých ministerstvech leží desítky miliard korun v rezervních fondech. A podle rozpočtových pravidel jim je stát vzít nemůže. Někde mají rezervní fondy své opodstatnění - peníze půjdou například na skluz ve stavbách. Zarážející je však podle expertů fakt, že poměrně velké sumy zůstávají i resortům, které si nejvíc stěžují na nedostatek financí. Zdravotnictví má na účtu 1,5 miliardy, školství téměř 2 a resort práce přes 4 miliardy korun.