Sdružení SOS dětských vesniček vybralo 800 tisíc korun

Téměř 800 tisíc korun vybralo Sdružení SOS dětských vesniček pod vánočním stromem republiky na Pražském hradě. Sbírka, kterou organizuje Hradní stráž ve spolupráci se Správou Pražského hradu a Sdružením SOS dětských vesniček, se konala už podesáté. Více Jaromír Marek.

V loňském roce se v kasičce pod vánočním stromem vybralo téměř půl miliónu korun. S letošním výsledkem je Soňa Hyská ze Sdružení SOS dětských vesniček spokojena.

"Letos se vybralo 796 961,20 kč, což je částka velmi pěkná. Filozofie sbírky je jasná, přispívat na provoz SOS dětských vesniček, takže výtěžek této sbírky půjde do Doubí u karlových Varů a Chvalčova u Kroměříže. Ještě se vybírá v Brně pod Těsnohlídkovým vánočním stromem, tam běží sbírka až do 8.ledna a výtěžek této sbírky půjde na dostavbu SOS vesničky v Brně."

V Brně - Medlánkách bude stát celkem deset domů. V osmi by měly žít rodiny každá s pěti až sedmi dětmi. Jedna budova bude sloužit dětem, ve druhé bude zázemí pro tety a odborný personál. Zatím stojí dva domy a sdružení doufá, že na jaře vesničku dostaví. Rozpočet celého projektu je 60 milionů korun. Dvě třetiny této částky uhradí mezinárodní organizace SOS-Kinderdorf International. První SOS dětská vesnička se v českých zemích začala stavět v roce 1969, další o čtyři roky později. V roce 1976 však byla činnost sdružení státem ukončena. Dnes žije v SOS vesničkách asi stovka dětí.