Šéf Evropské komise Romano Prodi jednal v Praze

Romano Prodi

Na první návštěvu ve funkci šéfa Evropské komise přicestoval ve čtvrtek do Prahy Romano Prodi. Jeho jednání s nejvyššími českými představiteli jsou důležitá zejména proto, že členství České republiky v Evropské unii je na dosah. Jak potvrzuje Josef Kubeczka, právě toto téma dominuje jeho návštěvě.

Romano Prodi
Předseda Evropské komise Romano Prodi přijel s výzvou: Nepolevujte v úsilí vstoupit do evropských struktur! Pokud se podle jeho slov ze vstupu do unie stane na české politické scéně sporné téma převolebního boje v příštím roce, může se jednání o členství zpomalit. Toto poselství je důležité zvláště nyní, kdy rozšíření Evropské unie je téměř hotovou věcí:

"Víte, historie se nedá předvídat, ale rozšíření je neodvratitelný proces. Vstupní rozhovory běží dobře, včetně těch s Českou republikou. Jsou před vámi sice těžké kapitoly, jako jsou životní prostředí a zemědělství, ale všichni věří, že jednání skončí příští rok. Pokud tedy nenastane nějaká přírodní katastrofa typu zemětřesení, moru nebo nějaká válka, tak rozšíření proběhne kolem roku 2004."

Na tiskové konferenci po jednání s premiérem Milošem Zemanem vysoce ocenil pokrok České republiky, který je oproti minulým rokům evidentní. Doslova řekl:

"Je to fantastický úspěch. Ještě před pár měsíci jste se ptali, zda budete přijati do unie. Dnes už se můžete ptát, kdy budete přijati. Moje odpověď zní: Brzy."

S premiérem Zemanem, ale i s předsedy obou komor Parlamentu jednal o citlivých problémech, jako je volný pohyb pracovních sil, odklad prodeje české půdy cizincům či sporné zařazení Česka mezi země ohrožené nemocí šílených krav. Mnoho pochybností a obav je oprávněných, míní Prodi. Je třeba je respektovat, ale především o nich jednat, zdůraznil. Prezident Václav Havel po setkání s Romanem Prodim, který opět upozornil na nebezpečí zneužití otázky vstupu do Evropské unie v předvolebním boji, sdělil, co sám bude proti tomu dělat:

"Využívat jakési své politické či osobní autority a apelovat na všechny politiky, aby v zájmu svých volebních bodů nezanedbávali ty společné a základní zájmy státu."