Šéf pražské kanceláře Vysoké komisařky OSN pro uprchlíky jednal s prvním náměstkem ministra vnitra

O situaci uprchlíků v Česku jednal v úterý šéf pražské kanceláře Vysoké komisařky OSN pro uprchlíky Jean-Claude Concolato s prvním náměstkem ministra vnitra Petrem Iblem. Podrobnosti má Kateřina Brezovská.

Náměstek ministra vnitra Petr Ibl po schůzce řekl, že došlo k dohodě na společných krocích Úřadu Vysoké komisařky OSN pro uprchlíky a Ministerstva vnitra. "Projednali jsme řadu problémů týkajících se nejen uprchlíků obecně, ale též romských občanů," řekl Ibl. Uvedl, že jednání se týkalo také nedávných událostí v uprchlickém táboře Červený Újezd na Teplicku, kde se v souvislosti s karanténou kvůli žloutence typu E zvedla vlna protestů. Uprchlíci tvrdili, že v zařízení jsou porušována lidská práva, a 117 z nich tábor nedovoleně opustilo pod pohrůžkou násilí proti tamějším zaměstnancům. Podle Iblových slov se dosud 30 z nich vrátilo zpět. Ze 24 uprchlíků nakažených infekčních žloutenkou je jich 20 v nemocničním ošetření a čtyři se pohybují neznámo kde. Problémem podle náměstka Ibla je totiž také skutečnost, že pro řadu běženců nebyla Česká republika cílovou, ale pouze tranzitní zemí.

" Oni ten pobyt v Červeném Újezdu berou jako pobyt přechodný a pokud se dohodnou, nebo zajistí si nějaký ten převod přes hranice, tak v tom případě se pokouší o opuštění azylového prostředí. A navíc se k tomu přidala ta nešťastná hepatititda a vyhlášení karantény. To znamená, že byli omezeni na pohybu a proto došlo patrně k těm nepokojům. "

Podle Jeana-Claudea Concolata je situace v uprchlických táborech v České republice v současnosti klidná. Vyslovil také pochopení pro občasné incidenty:

"Je přirozené, že v táborech někdy vládne atmosféra napětí, ale to je obvyklé ve všech zemích. Musíme si uvědomit , že uprchlík je člověk ve velmi nepříjemné situaci a neexistuje nic, co by jej mohlo učinit zcela spokojeným a šťastným."

Podle Jeana-Claudea Concolata, šéfa pražské kanceláře vysoké komisařsky OSN pro uprchlíky, dělá Česká republika maximum pro to, aby situace uprchlíků byla co nejlepší.