Senát vrátil Poslanecké sněmovně novelu zákona o České národní bance

Senát v pátek vrátil Poslanecké sněmovně vládní návrh novely zákona o České národní bance. Jednání horní parlamentní komory sledovala Kateřina Brezovská:

Legislativní postavení centrální banky už delší dobu kritizovali především členové Občanské demokratické strany a vládní sociální demokraté. Trnem v oku jim je zejména značná nezávislost České národní banky a způsob jmenování jejího vedení. Nezávislý senátor Václav Fišer však pro to má vysvětlení:

"Přiznávám, a pravděpodobně jste spolu se mnou toho názoru, že Česká národní banka má velmi suverénní postavení a že je velmi nezávislá. Pravděpodobně je nezávislejší v současné době než naprostá většina obdobných centrálních, ústředních bank po celé Evropě, ale je to naprosto logický vývoj. My jsme Českou národní banku formovali teprve v průběhu devadesátých let, my jsme ji formovali velmi moderně."

Přes snahu smluvně opozičních senátorů - členů ODS a sociální demokracie - byl návrh novely zamítnut hlasy čtyřkoalice, v tomto případě Unie svobody, lidovců a Občanské demokratické aliance. Pro předkladatele novely ale není nic ztraceno, neboť v Poslanecké sněmovně mají dostatek hlasů na její opětovné prosazení. Senátor za Občanskou demokratickou alianci Jiří Skalický ale i v tomto případě vidí řešení:

"Já samozřejmě musím respektovat, že Poslanecká sněmovna v tomto případě má právo Senát přehlasovat. Pak samozřejmě se pravděpodobně budou řešit ty ústavní problémy před Ústavním soudem."

Jako jediní hlasovali v Senátu pro sněmovní verzi novely všichni členové klubu ODS. I když neuspěli, o jejim konečném přijetí Poslaneckou sněmovnou nepochybují. Očekávání se však nesplnila senátorskému klubu vládní sociální demokracie. Jeho předseda Zdeněk Vojíř proto lituje, že nedošlo na pozměňovací návrhy:

"Já si myslím, že to je škoda. My jsme v zásadě souhlasili s touto novelou. My jsme jenom chtěli, aby byla trochu poopravena."

Česká národní banka zamítnutí novely zákona Senátem uvítala, což nám potvrdil mluvčí centrální banky Pavel Zubek:

"Jsme spokojeni s tím, že Senát splnil svou úlohu legislativní pojistky a právně diskutabilní zákon o ČNB vrátil Poslanecké sněmovně. Senátoři podpořili odborný názor České národní banky, když uznali, že novela má přinejmenším tři závažné vady. Jde především o možné narušení efektivního fungování ČNB, harmonizaci s právem Evropské unie a o rozpor s Ústavou."

Předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Zdeněk Škromach i místopředseda sněmovny a Občanské demokratické strany Ivan Langer však hned po pátečním rozhodnutí Senátu potvrdili, že jejich kluby budou hlasovat stejně jako v červenci, kdy sněmovna právě jejich hlasy novelu přijala.