Senátor Železný nesouhlasí s průtahy ve své kauze

Vladimír Železný, Foto: ČTK

V kauze senátora a ředitele televize Nova Vladimíra Železného nastává důležitý zlom. Na svém čtvrtečním zasedání totiž Senát rozhoduje, zda jej má zbavit senátorské imunity a vydat trestnímu stíhání. Vydání Železného již doporučil mandátní a imunitní výbor a většina senátorů s tímto krokem souhlasí. Policie ředitele Novy obviňuje z poškozování věřitele a daňových úniků. Na to, jak celou věc posuzuje sám Vladimír Železný, se jej zeptal Mikuláš Kroupa.

Vladimír Železný,  Foto: ČTK
Vaše kauza už se táhne dlouho. Mohl byste zhodnotit její vývoj? Mnohokrát jsem slyšel výrok, že se cítíte perzekuován ze strany státních úřadů.

"Víte, dva roky jsem napínán kdesi v prostoru nebo ve vzduchoprázdnu mezi sdělením obvinění a obžalobou. Nepřibývají žádné nové důkazy a pokud přibývají, pak přibývají v můj prospěch. A přesto zůstávají nehnuté. Ono je to velmi výhodné udržovat občana v této situaci. Ani nezastavit kauzu, ani ji nevést k soudu; ani neobžalovat, ani neodložit. To je něco, co z vás opravdu vytváří občana, který je ve velmi svízelné situaci. Policie má možnost vás zadržovat, uvalovat na vás vazbu, vnikat do domu, do kanceláře, hlásíte všechny výjezdy, jste šikanován na hranicích. To všechno přesto, že jste nevinný. O tom, zda jste vinný nebo nevinný, by měl rozhodnout soud, ale k tomu vy se nedostanete, protože nejste obžalován. Jste pouze stíhán. To je to, o co mi jde. Jde mi o to, abych se vymanil z tohoto začarovaného prostoru mezi sdělením obvinění a obžalobou. A senátní procedura je jedna z cest, kterou zákon předepisuje a kterou pomocí tohoto zákona umožňuje."

Tím se dostáváme k poslední otázce - to je Váš mandát. Doktor Železný šel do Senátu kvůli imunitě. Nejste překvapen tou rychlostí, že se blíží vydání Železného?

Vladimír Železný,  Foto: ČTK
"Víte, téma imunity bylo vneseno až někdy v polovině volební kampaně proti mně. Já jsem nikdy nekandidoval kvůli imunitě. Nicméně stanete-li se senátorem, musíte bránit mandát. A nebráníte ho z hlediska viny nebo neviny dr. Železného, o tom by opravdu mohl rozhodnout soud. I když připomínám, že Senát bez problémů nevydal senátora k soudu, zastavil jednání soudu, ale já to nepožaduji. Já jenom chci, aby Senát řádně prozkoumal, zda mé kauzy jsou nebo nejsou manipulovány, a pak se sám rozhodl. To je vše."

Imunitní výbor tak neučinil?

"Podle mého názoru neučinil, protože jsem neměl možnost se vyjádřit ke čtyřem kauzám, které jsem neznal, které byly opravdu nové. A pokud dostanete na pět dní velmi komplikovaný právní dokument, tak se nejprve musíte seznámit se spisem a s tím, z čeho vás vlastně viní. Dále podle mého názoru imunitní výbor neprovedl nutná šetření, a to ani poté, když senátor Železný oznámil, že má důkazy a že je může v dohledné přiměřené době předložit, o tom, že jeho kauza je manipulovaná. To už je hodně silné sdělení. Přesto nebylo zahájeno šetření. Zákon však stanovuje, že Senát má provést šetření, lépe řečeno imunitní výbor."

Rozhodnutí imunitního výboru pokládá Železný za uspěchané. Neměl prý dost času na svou obhajobu. Ředitel Novy proto žádá Senát, aby postup výboru přezkoumal.