Senátoři radikálně omezili imunitu

Razantní omezení trestní imunity zákonodárců schválil Senát. Beztrestnost by se měla vztahovat prakticky jen na projevy v parlamentu. Odstranila by se tak jistá "výjimečnost" zákonodárců, která dosud byla mnohým lidem trnem v oku. Návrh příslušné ústavní novely z dílny ODS nyní dostane k projednání Poslanecká sněmovna, kde je ale její osud zatím nejasný. Parlament se totiž dosud na žádném omezení trestní imunity svých členů nedokázal shodnout.

V horní komoře předlohu podpořilo 49 z 68 přítomných senátorů, proti nebyl nikdo. Vedle některých lidovců a nestraníků se hlasování zdrželi i všichni přítomní komunisté a sociální demokraté. Senátor Ladislav Macák z ČSSD zazlívá předkladatelům z ODS, že v návrhu pominuli podle něj podstatnou část imunity zákonodárců:

"Mrzí mě, že tam není to, co jsme chtěli - rozšíření nebo zrušení imunity přestupkové, protože ta je nejvíc na očích a já si myslím, že ji nepotřebujeme. V každém případě věříme, že nejenom oni pochopí, že ta přestupková imunita je pro nás zbytečná a že se budou snažit ji tam dostat."

Autoři novely chtějí přestupkovou imunitu zákonodárců zachovat kvůli obavám z případného šikanování poslanců či senátorů. Předseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS postoj sociálnědemokratických senátorů příliš nechápe:

"My máme šanci jít před náš imunitní výbor, anebo na místě to řešit v přestupkovém řízení. Imunitní výbor, pokud by se někdo k tomu odhodlal, což se nestalo za posledních asi čtyři nebo pět let, dává vyšší sazbu z hlediska tzv. pokuty a vrací to jednotlivým městským úřadům k přestupkovému řízení, to znamená k tomu bodovému ohodnocení. Takže to je skoro horší zůstat v režimu imunitního výboru než to řešit rovnou s policistou a následně s tím pověřeným úřadem."

Senátorská novela byla jedním z důvodů, proč horní komora loni na podzim zamítla poslanecký návrh omezit imunitu pouze na dobu výkonu mandátu. Sněmovna tuto novelu přijala krátce před volbami s tím, že po skončení mandátu by žalobce mohl v takovém případě stíhání bývalého poslance či senátora zahájit. Kritici poslanecké novely ale upozorňovali na délku mandátu a nesmyslnost zahájení stíhání po mnohaleté pauze.

Nynější senátorská novela může naopak narazit v Poslanecké sněmovně, i když šéf senátního imunitního výboru Jiří Pospíšil z ODS se domnívá, že kvůli postoji Senátu bude pro poslance obtížné zdůvodnit, proč by potřebovali imunitu zachovat. Místopředsedkyně sněmovního mandátového a imunitního výboru Eva Dundáčková z ODS si ale netroufá odhadnout, jak se k novele dolní komora parlamentu postaví:

"Jestli to projde teď? Já doufám, že ODS podpoří tento návrh. Koneckonců byl to návrh našich senátorů, který prošel Senátem, takže doufám, že i v dolní komoře, v našem poslaneckém klubu najde oporu. Uvidíme, jak to bude dál."

Předseda Senátu Přemysl Sobotka si myslí, že už by bylo na čase, aby zvítězil zdravý rozum:

"Věštit z křišťálové koule neumím, ale podle mého názoru už bychom měli dát pokoj s jakýmikoliv vyjádřeními, že imunitu ano, a následně hlasujeme proti zbavení imunity."

Pro schválení novely bude třeba získat nejméně 120 hlasů, ale vládní koalice jich má ve sněmovně pouze 100.