Novým předsedou Senátu je Přemysl Sobotka

Přemysl Sobotka, foto: ČTK

Senát si zvolil nové předsednictvo. Podle očekávání se novým předsedou Senátu stal Přemysl Sobotka z Občanské demokratické strany, která má v Senátu nyní nejvíce zástupců. Místopředsedy byli zvoleni Edvard Outrata (Klub otevřené demokracie), Jiří Liška (ODS), Petr Smutný (ČSSD) a Petr Pithart (KDU-ČSL). Jaký bude nový šéf Senátu? To zjišťovala Martina Lustigová.

Přemysl Sobotka,  foto: ČTK
Političtí komentátoři se shodují, že nedávnými senátními volbami se výrazně posílila pozice Občanské demokratické strany. Politolog Tomáš Lebeda k tomu podotýká: "Vedení Senátu se dostává do rukou ODS, ODS má tím dvě nejvyšší ústavní funkce v této zemi, což jí zabezpečuje velmi velkou váhu. Samozřejmě to vedení může částečně ovlivnit funkci Senátu, ale mnohem podstatnější než složení vedení, je vlastně to změněné složení Senátu, ve kterém je teď ODS nejpočetnější stranou a spolu s některými ostatními partnery může blokovat některé vládní zákony."

Podle politologa Jiřího Pehe bude ODS posílena i samotným faktem, že v čele Senátu stojí její člověk. Předseda občanských demokratů Mirek Topolánek však slíbil, že ODS nebude svého dominantního postavení v Senátu zneužívat. Jak hodnotí Jiří Pehe pozici Přemysla Sobotky v samotné ODS? "Přemysl Sobotka měl v jednu chvíli poměrně silné postavení v ODS. V jednu chvíli se také dostal, řekněme, do konfliktu s Václavem Klausem a to jeho pozici oslabilo. Svoji pozici už nebyl schopen nikdy posílit na tu úroveň, kterou měl před oním konfliktem asi před dvěma lety. Ale myslím si, že z titulu té funkce předsedy Senátu bude brán v ODS vážně a že ta jeho role v ODS opět posílí, takže je s ním nutné počítat."

Edvard Outrata  (vlevo) a Petr Pithart,  foto: ČTK
O jaký konflikt mezi Sobotkou a Klausem tehdy šlo? ODS v roce 2000 prohrála volby a Sobotka jako jediný, přestože v jeho libereckém volebním obvodě ODS vyhrála, odstoupil z výkonné rady ODS, která se podle něj odmítla vážně zabývat tím, proč strana volby prohrála. Proč si občanští demokraté i přesto vybrali jako kandidáta na druhou nejvyšší ústavní funkci právě Přemysla Sobotku? "Myslím si, že pan Sobotka byl vybrán ODS proto, že má s prací v Senátu dlouholeté zkušenosti, byl místopředsedou Senátu. Navíc si myslím, že on tak profilově reprezentuje to, co si člověk představuje pod pojmem senátor. Je to člověk starší, uvážlivý, který, myslím si, se v té funkci bude dobře vyjímat. Já si myslím, že ODS udělala naprosto správnou volbu."

Přemysl Sobotka nahradí ve vedení horní komory Parlamentu Petra Pitharta, který stál v čele Senátu v letech 1996 - 1998 a znovu v letech 2000 - 2004. O své znovuzvolení předsedou Senátu Pithart neusiloval. V čem bude Přemysl Sobotka podle Jiřího Pehe jiný než jeho předchůdce? "Já se domnívám, že Přemysl Sobotka je zkušeným politikem, stejně jako Petr Pithart. Pokud jde o reprezentování České republiky, a ta funkce samozřejmě je reprezentativní, tak si nemyslím, že tam budou nějaké velké rozdíly. Jediný rozdíl vidím v tom, že pan Sobotka je mnohem více zakotven stranicky než Petr Pithart, který sice je členem KDU-ČSL, ale spíše jen formálně, zatímco Přemysl Sobotka hrál v ODS vždy významnou roli. Takže zřejmě to pojetí jeho předsednictví Senátu a vůbec výkonu té senátorské funkce bude více stranické, než bylo to Pithartovo."