Senátoři zvolili vedení horní parlamentní komory - lidovec Petr Pithart byl po dvou letech zvolen opět předsedou Senátu

Horní komora parlamentu v novém složení zvolila v úterý své vedení. Novým předsedou Senátu se stal lidovec Petr Pithart. Spolu s ním ve 3. funkčním období povede horní komoru parlamentu tým Jan Ruml z Unie svobody, Přemysl Sobotka z ODS a Zdeněk Vojíř z ČSSD. Výsledek voleb odpovídá závěrům povolebních vyjednávání mezi senátorskými kluby - všechny čtyři mají ve vedení komory své zástupce. Dále pokračuje Kateřina Brezovská.

Lidovec Petr Pithart se vrací do čela Senátu, z něhož odešel před dvěma roky, když toto křeslo podle opoziční smlouvy připadlo ODS. Petr Pithart byl zvolen výraznou většinou hned v prvním kole a na předsedu byl dokonce jediným kandidátem. Po svém zvolení uvedl, že chce především zvýšit prestiž Senátu.

"Ona se ta pověst nepatrně - to se podíváte lupou - tak ona se malinko zvětšuje. To se nemůže podařit za dva roky. Já bych chtěl vidět určitý pokrok, nemusí být velký. Chtěl bych vidět určitý pokrok a udělám pro to všecko, aby byl vidět."

Novým místopředsedou horní parlamentní komory je Jan Ruml z Unie svobody. Ten se chce ve vedení Senátu věnovat spolupráci s regionálními zastupitelstvy a s neziskovými organizacemi. Ke svému zvolení - dostal důvěru 54 z 80 Senátorů - uvedl.

"Tak já jsem překvapen, že jsem dostal tolik hlasů. A to zavazuje. Ono to přesáhlo vlastně ty hlasy čtyřkoalice o hodně a já se budu snažit abych nezklamal ty lidi, kteří mě volili."

Další místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS se chce ve své funkci věnovat styku s médii. Jak uvedl po zvolení, se svými 51 hlasy je spokojený.

"Velmi dobré, hlavně číslo, které bylo v můj prospěch je pro mě pozitivním signálem, že politické dohody existují a že tento Senát je stále gentlemanským sborem."

Třetí místopředseda Zdeněk Vojíř z ČSSD, který by se chtěl ve vedení Senátu věnovat organizačním věcem po svém zvolení shrnul svůj pocit takto.

" Nádherný. Já to považuju za veliký projev důvěry a velice si toho vážím."

Senátoři se také dohodli na počtu výborů a jejich obsazení. Nezávislý Václav Fischer oznámil, že zatím nevstoupí do výboru pro evropskou integraci, v němž dosud pracoval. Chce totiž nejdříve vyřešit postavení nezávislých senátorů tak, aby bylo rovnoprávné se členy senátorských klubů.