Senátorka Jaroslava Moserová načetla pro Český rozhlas sérii svých povídek

Jaroslava Moserová

V pravidelné krajanské rubrice Vám obvykle přinášíme aktuální informace o dění v našich krajanských komunitách ve světě, o českých osobnostech žijících v zahraničí i o tom, co je zajímá na dění v Česku. Dnešní pokračování však bude trochu netradiční.

"Věřím, že lidé mají někam patřit, že mají cítit sounáležitost se svojí zemí a s lidmi, kteří v ní žijí, že mají ctít tradice své země. Věřím však také, že nesmíme zapomínat, že jsou jiná města, jiné země, jiné světadíly, a že nám i ti nejvzdálenější lidé nesmí být lhostejní," napsala Jaroslava Moserová, lékařka, která se víc jak třicet let věnovala plastické chirurgii, po listopadu naše velvyslankyně v Austrálii a Novém Zélandě, později senátorka, ale také prezidentka generální konference UNESCO, překladatelka detektivek Dicka Francise i autorka povídek, filmových scénářů a divadelních her. Ve svých více než sedmdesáti letech je doc. Moserová stále plná vitality, počátkem letošního roku kandidovala proti Václavu Klausovi v prezidentských volbách a v Senátu se ve Stálé komisi pro krajany mimo jiné velmi zasazuje o to, aby i zahraniční Češi měli možnost hlasovat v korespondenčních volbách. V archívu Českého rozhlasu je řada povídek, které Jaroslava Moserová dokonce sama čte. Jednu z nich jsme zařadili i do naší dnešní krajanské rubriky:

V dnešní krajanské rubrice jste poslouchali povídku Alena, kterou pro Český rozhlas načetla sama autorka - senátorka a naše bývalá velvyslankyně v Austrálii Jaroslava Moserová. Dnes se doc. Moserová podílí na činnosti senátní krajanské komise, takže řada našich posluchačů mezi Čechy žijícími v zahraničí měla příležitost ji při jejích cestách za krajany poznat osobně.