Z krajanského tisku

1968

České listy ve svém zatím posledním, devátém čísle informují o brněnské výstavě označené dvěma letopočty 1968 - 1969, která je věnována srpnové okupaci Československa a jeho následné normalizaci. Výstavu uspořádala Společnost K2001, která se již představila řadou úspěšných projektů, například rozsáhlou výstavou o československém exilu v 1. polovině 20. století.

České listy ve svém zatím posledním, devátém čísle informují o brněnské výstavě označené dvěma letopočty 1968 - 1969, která je věnována srpnové okupaci Československa a jeho následné normalizaci. Výstavu uspořádala Společnost K2001, která se již představila řadou úspěšných projektů, například rozsáhlou výstavou o československém exilu v 1. polovině 20. století. Po brněnské premiéře byla expozice o dvou traumatizujících letech československých dějin přenesena do sídla Evropského parlamentu a do Českého centra v Bruselu a odtud poputuje do Moskvy a dalších evropských měst. Je tu i zajímavá reportáž ze srpnového festivalu českých folklorních souborů v rumunském Banátu. V centru české krajanské menšiny Gerníku se představily soubory ze Svaté Heleny, Rovenska, Eibenthálu a dalších českých vesnic v Banátu. Bývalá senátorka Jaroslava Moserová se v Českých listech také vrací ke své návštěvě v Cedar Rapids v Iowě.

Poslední číslo Českého dialogu přináší krátký portrét významné baletní umělkyně Zory Šemberové. Bývalá členka Národního divadla v Praze emigrovala v roce 1968 do Austrálie a na univerzitě v Adelaide vyučovala pohybový výraz a pantomimu. Za celoživotní mistrovství v oboru tanečního umění získala v roce 1998 Cenu Thalie. Letos jí ministr zahraničí udělil prestižní cenu Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Historička Jana Volfová píše v Českém dialogu o sv. Václavu a o tom, jak se osobnost prvního českého zemského světce po celé další tisíciletí od jeho úmrtí promítala do české kultury. Dialog se také věnuje kauze Jana Antonína Bati a sporům jeho dědiců s Tomášem Baťou Jr.

Poprvé v našem pravidelném výběru z krajanského tisku otevíráme i časopis Jednota, který vychází v chorvatském Daruvaru. Píše se tu o Českém domě v Jazveniku, který oslavil už 70 let své existence, o právech národnostních menšin v Chorvatsku, o českých hudebnících v Končenicích i o tom, co je nového v Českých besedách na Daruvarsku.

Svobodné vídeňské listy informují o prvním pořadu Akademického spolku ve Vídni z podzimního cyklu přednášek o českých dějinách. Profesorka zdejšího českého gymnázia J. A. Komenského Helena Klein-Waltryczová se v něm věnovala přemyslovským knížatům a králům. I tentokrát ve Vídeňských listech pokračuje cyklus článků o českých krajanech ve Vídni. Jde o reprint publikace Antonína Macháta Naši ve Vídni, která vyšla v Praze roku 1946. Je tu řada zajímavostí o vojenských kapelách, kde v době Rakouska-Uherska hrálo i mnoho Čechů.