Seveřané české hokejisty prověřili

Foto: ČTK

Severské soupeře měli čeští hokejisté na úvod letošního světového šampionátu,který se hraje ve Švédsku a ve Finsku. Nejprve si museli v pátek poradit s houževnatými Dány, v sobotu pak nastoupili proti urostlým domácím hráčům ve Stockholmu, kteří se pochopitelně před vlastním publikem chtěli vytáhnout. Stále doplňovaný český celek tak stál před nelehkým úkolem.

Český útočník Petr Tenkrát a obránce Philip Hersby  (Dánsko),  foto: ČTK
Čeští hokejisté vstoupili do pátečního zápasu proti Dánsku sebevědomě, ale brzo poznali, že soupeř nebude snadný. Dánové dobře bruslili, napadali už v obranné třetině českého týmu. Navíc se hrálo před poloprázdným hledištěm, v komorní atmosféře, což hokejistům příliš nesvědčí. Po dvě třetiny byli Dánové lepší, ale nepodařilo se jim vsítit branku. Velkou zásluhu na tom má brankář Jakub Kovář, o němž po utkání komentátor televizního přenosu prohlásil, že v těch chvílích byl nejlepším "kovářem" ve Švédsku. Díky zvýšenému úsilí a větším zkušenostem nakonec čeští hokejisté splnili svou "papírovou" povinnost a porazili Dánsko 2:0, když se o branky postarali Aleš Hemský a Petr Tenkrát. Veterán reprezentace, čtyřicetiletý útočník Petr Nedvěd hodnotil zápas takto:

"My jsme věděli od začátku, že to bude těžký zápas a potvrdilo se to. Dánové jsou vynikající mužstvo, měli hodně vynikajících příležitostí, ale Kovi (brankář Jakub Kovář) dneska zachytal. Musím říct, že nás moc nepřekvapilo, ale soupeř byl vynikající. Věřili jsme, že to bude o malinko lehčí a že dáme dřív gól. Tím by se hra trošku uvolnila a otevřela, což se nestalo. Dánové pak měli dlouhou přesilovou hru 5 na 3, tam nás brankář Kovář zachránil, stejně jako celá bránící trojka. Kdybychom inkasovali, bylo by to o dost těžší. Přesto jsme jim darovali několik velkých šancí, toho se musíme proti Švédům vyvarovat. To jsme si hodně zdůrazňovali, protože nemělo cenu nějaké bláznění a otevírání. Soupeř je opravdu hodně bruslařsky vybavený, ale Kovi to dneska vychytal a udělal v tom zápase rozdíl."

Jakub Kovář,  foto: ČTK
Výborně chytající Jakub Kovář k tomu pro Českou televizi dodal:

"My jsme hráli dobře zezadu, ale i soupeř měl nějaké šance. Důležité je, že jsme zápas zvládli. Oni hráli výborně, my jsme měli trošku problémy s rozehrávkou a z toho pramenily ty jejich šance. Vzhledem k tomu, že tu bylo dost dusno a špatně se dýchalo, bylo to hodně psychicky náročné. Když nás tam motali ve třetině, snažil jsem se co nejvíc odpočívat, abych měl co nejvíc dechu na ty šance a střely, které přišly. Nebylo to jednoduché moc."

Kapitán Tomáš Plekanec chválil hru soupeře, ale zároveň mu bylo jasné, z čeho to pramenilo:

Útočník Jesper Jensen z Dánska a český útočník Tomáš Plekanec,  foto: ČTK
"My jsme jim to hodně ulehčili, málo jsme bruslili, oni byli rychlejší, vyhrávali souboje v naší třetině, a to byl základ k tomu, že nás přehrávali. Víme, kde byla chyba, víme, co musíme do zítřka zlepšit, a já myslím, že se zlepšíme. Nikdy není ten první zápas jednoduchý, oni umí hrát, umí bruslit, to jsme si ověřili. Oni si to házeli, a když nebudeme bruslit, tak nás budou přehrávat. Musíme se zlepšit a víme, že tenhle tým má na víc."

Sobotní zápas s domácím Švédskem v plné nahotě ukázal slabiny českého mužstva. Robustní, ale přitom hbití hráči soupeře byli u všeho dřív, hru po celý zápas kontrolovali a nedali našemu celku šanci - zvítězili 4:1. Střelec čestné české branky Jakub Petružálek to viděl takto:

Ze zápasu Česko-Švédsko,  foto: ČTK
"Oni jsou strašně silní. My jsme měli víc dávat puky za ně, zkusit hrát za jejich obránci, to pak měli problémy, když jsme se dostali k ním. To jsme ale moc nedělali a ukázali jsme asi moc respektu. Jak je nechytnete od prvního střídaní, tak se to pak těžko dohání. Vždycky se snažíte vnutit soupeři naši hru, ale dneska nám Švédové víc vnutili tu jejich. Hokej je rychlá hra, nikdy nevíte, jak se to během dvou, tří minut může změnit, můžete dát pět, šest gólů. Snažili jsme se proto hrát až do konce, ale bohužel to dneska nevyšlo."

Trenér Alois Hadamczik své svěřence nezatracoval, naopak vidí pokrok v sehranosti:

Alois Hadamczik,  foto: ČTK
"Hráli jsme proti silnému soupeři, ale náš tým oproti včerejšku podal hodně dobrý výkon. Škoda, že za stavu 2:1 jsme dostali takový gól, jaký jsme dostali, ale myslím, že o krok byli Švédové lepší a zasloužili si vyhrát. Já ale věřím tomu týmu, že se bude lepšit zápas od zápasu. Sestavili jsme nový útok z hráčů, kteří přišli z NHL. Myslím, že obrana musí ještě trošku více podporovat útok, musí střílet od modré čáry, tam je největší rozdíl mezi námi a Švédskem, kde se pět hráčů zapojuje v útočném pásmu a nekompromisně se ukazují a střílí. Turnaj ale běží dál, musíme zregenerovat síly a jít zápas od zápasu. Uvidíme, kdo nás ještě posílí z NHL. Myslím, že hráči půjdou výkonnostně nahoru, a hlavně vůle je tady velká. Hráči chtějí hrát a to je velká devíza toho týmu, že je bojovný."

klíčové slovo:
spustit audio