Simultánka na Hluboké

0:00
/
0:00

Do Hluboké nad Vltavou zavítal v neděli prezident Václav Klaus. A nebyla to žádná oficiální návštěva, ani využití jarního, slunečného počasí k návštěvě tamního novogotického zámku. Cílem prezidentovy cesty byl šachový zápas a setkání s jeho hlavním protagonistou.

Garri Kasparov a starosta Tomáš Jirsa  (vlevo),  foto: ČTK
Šachové simultánky se neúčastnil prezident Klaus osobně, ale jeho syn Jan a dalších 25 hráčů, a jejich soupeřem nebyl nikdo menší než šachová legenda a současný vůdce ruské opozice Garri Kasparov. Ten po setkání s Václavem Klausem řekl, že prezident "se chtěl dozvědět více o situaci v Rusku, vyměnit si dojmy o ruských domácích problémech a slyšet mé názory na politiku Putinova režimu." Tématem rozhovoru byl i systém protiraketové obrany USA, jejíž součástí má být radar v Brdech. Garri Kasparov k tomu na následné tiskové konferenci prohlásil:

"Konkrétně výhrady Ruska vůči protiraketové obraně jsou podle mně, a řekl bych celé opozice, bezpředmětné pro ruskou bezpečnost. Skutečný problém by znamenala například snaha Ukrajiny nebo Gruzie vstoupit do NATO. Radary v Polsku a v České republice nikoliv."

Garri Kasparov,  foto: ČTK
To, že hlava českého státu v některých otázkách souhlasí s Kasparovem coby kritikem poměrů v Rusku, by podle Václava Klause nemělo mít vliv na oficiální vztahy České republiky a Ruska:

"My jsme svobodná země, a myšlenka, že bychom se nemohli setkávat s někým z ciziny, to snad platilo za komunismu, ale dneska už to opravdu neplatí."

Svému synovi Václav Klaus samozřejmě fandil:

"Já jsem objížděl kdysi s oběma syny žákovské a dorostenecké šachové turnaje, vozil jsem je tam blahé paměti Trabantem někdy před pětadvaceti lety. Takže oni ty šachy docela umějí."

Tentokrát si s Garri Kasparovem nezahrál ani senátor a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa:

"Já jsem s Garri Kasparovem hrál před půl rokem v Mündenu a uhrál jsem 14 tahů. Tak jsem chodil a chlubil jsem se tím. Pak mi ale jeho manažér řekl, že on viděl, jak hraju, tak mě nechal chvilku jezdit po šachovnici, a pak mě zaříznul."

Garri Kasparov,  foto: ČTK
S Garri Kasparovem si ale zahráli bankéři a další sponzoři jeho pobytu na jihu Čech, stálo je to mimochodem od 80 do 150 tisíc korun, ale také mladí šachisté. Jedním z nich byl Jindřich Mann z Tábora. Sedmnáctiletý mladík reprezentuje občanské sdružení Nahlas, které pomáhá lidem s pneumokokovým onemocněním. Sám Jindřich toto onemocnění před deseti lety překonal. Před zasednutím k šachovnici Českému rozhlasu řekl:

"Svůj životní boj jsem vyhrál v sedmi letech, když jsem onemocněl tímto onemocněním, a teď si mohu dovolit prohrát s šachovým velmistrem. Očekávám agresivní hru z jeho strany a já se budu snažit uhrát co nejvíce tahů."

Mezi Kasparovovy soupeře patřil i syn prezidenta Jan Klaus a syn ministra Václav Říman, kteří zůstali v závěrečné trojici. Ta dokázala odolávat přes pět hodin. Jako první vypadla jedenáctiletá školačka z Veselí nad Lužnicí Jana Maříková, která byla nejmladší účastnicí exhibice. Rakušan Alexander Klinker vydržel 5 a půl hodiny.