Šachisté z celého světa jsou v Padubicích

Příznivci šachu z celého světa se sjeli do Pardubic. Od 15. července do 1. srpna hostí krajské město milovníky královské hry, a to od amatérů až po mezinárodní velmistry. Za šachisty se do Pardubic vypravila Lenka Jansová.

Do krajského města se sjelo asi 1700 šachistů z pětačtyřiceti zemí. O vysokou úroveň soutěží se postaralo celkem 181 mezinárodních mistrů a velmistrů. Kromě domácích šachistů na festival vyslali nejpočetnější výpravy Němci a Rusové. Silné zastoupení má ale také například Polsko, Slovensko nebo Lotyšsko. O festivalu jsme hovořili s jeho ředitelem Janem Mazuchem:

Tento mezinárodní festival probíhá v Pardubicích už popatnácté. Co přináší letošní ročník nového?

"Novinkou je rozdělení hracích prostor do dvou částí, festival se nebude odehrávat pouze v Ideonu, ale bude ještě v Duhové aréně, což je jeden z nejmodernějších zimních stadionů u nás."

Jaké typy turnajů se v rámci letošního ročníku hrají?

"Hraje se celkem 15 turnajů, nejdůležitější je velmistrovský turnaj Skanska Open, kde hraje 375 hráčů a z toho více než 60 velmistrů a více než 90 mezinárodních mistrů. Dále se hrají tři turnaje, které jsou brány jako otevřené mistrovství Evropy amatérů. Hraje se podle kategorií ELO, tzn. do 2200, do 2000 a do 1800. Kromě toho se hrál turnaj v rapid šachu, což bylo zároveň rovněž otevřené mistrovství Evropy amatérů. Potom se hrají takové disciplíny jako mistrovství republiky čtyřčlenných družstev..."

Největší pozornost tradičně poutá velmistrovský turnaj. Kteří hráči jsou největšími favority?

"Nejvýše nasazeným hráčem je David Navara, ten ale v druhém kole prohrál se španělský mezinárodním mistrem. V tomto turnaji je to skutečně těžké říci, odhaduji, že tak zhruba 150 lidí, když jim to vyjde, může skončit na prvním místě."

Z českých šachistů se velmistrovského turnaje z elitní desítky nasazených zúčastní i obhájce titulu Vlastimil Babula, Jiří Štoček a také Zbyněk Hráček, po řadu let první šachovnice českého reprezentačního mužstva. I Zbyněk Hráček už pardubický turnaj v minulosti vyhrál.

Jakou cenu by pro Vás mělo vítězství tentokrát?

"Tentokrát by to vítězství mělo samozřejmě větší cenu, protože tento turnaj je rok od roku kvalitněji obsazen. Mám pocit, že jsem vyhrál v roce 1994, kdy se zúčastnilo méně hráčů, asi okolo 200. Letos hraje 400 hráčů a z toho okolo 50 velmistrů, takže ten turnaj je opravdu kvalitnější. Navíc je vždycky vyhrát znova takový turnaj těžší než ho vyhrát poprvé."

V letošním roce bude probíhat šachová olympiáda. Berete tento turnaj jako přípravu na olympiádu?

"I tak se to dá říci, i když šachová olympiáda je až v říjnu a já ještě před olympiádou nějaký turnaj hrát budu. Ale tento turnaj je kvalitní a před olympiádou je určitě dobré být rozehraný, takže se dá říci, že je to určitá příprava."

Na pardubickém festivalu jsme hovořili také s Vlastimilem Jansou, mezinárodním velmistrem a několikanásobným přeborníkem České republiky v šachu:

"Festival v Pardubicích je jeden z nejoblíbenějších pro mnohé šachisty. Je to zvláštní, ale hrají tady šachisté různé úrovně. Střetávají se tady nejlepší šachisté s těmi, kteří prostě mají šanci zahrát si se silnějším soupeřem. Z mezinárodního hlediska má turnaj velký význam a pro naše šachisty má především ten význam, že se připravují na světové soutěže, mistrovství Evropy, mistrovství světa... Jeden z nejzajímavějších účastníků turnaje je Ratmir Cholmov, jeden z největších šachových talentů na světě. Hraje na turnaji v Pardubicích pravidelně a zrovna v sobotu se mu podařilo porazit jednoho z favoritů. To je u člověka, kterému táhne na osmdesátku, skutečně obrovský výkon. Je to talent, který tady hraje rád a na svůj věk má stále vynikající výsledky."

Vůbec nejstarším šachistou na festivalu v Pardubicích je Cholmovův krajan Fedor Kuznetsov, kterému je čtyřiaosmdesát let. Nejmladší jsou šestiletá dvojčata Sofia a Darija Konyzheva, také z Ruska. V druhé půli července se ale v Pardubicích nehrají jenom šachy. Šachové turnaje jsou totiž součástí širší akce Mezinárodní festival šachu, bridže a her, Czech Open 2004. V čem ještě, kromě šachu, se v Pardubicích soutěží, nám řekl ředitel festivalu Jan Mazuch:

"Druhou nejvýznamnější akcí je turnaj v bridži, který trvá šest dní. Dále se zde hraje již potřetí turnaj v go, letos se poprvé oficiálně dostal na program turnaj ve scrabblu, kde mimo jiné startoval písničkář Jaromír Nohavica. Další novinkou je turnaj v piškvorkách. Dělí se v podstatě na dvě disciplíny - gomoku a renju. Jsou to vlastně japonské národní hry, ze kterých zřejmě piškvorky vznikly. Je zajímavé, že více než polovina účastníků byla ze zahraničí. Suverénním vítězem se stal Švéd Karlsson. Potom to byly turnaje v Othello, v zatre, mariáši a dalších hrách."

Festival se koná pod záštitou prezidenta republiky Václava Klause, hejtmana pardubického kraje Romana Línka a primátora města Pardubic Jiřího Stříteského.