Šípková Růženka zamíří do jeruzalémského Train Theatre

Šípková Růženka v podání Divadla Drak

V prvním prosincovém týdnu se v jeruzalémském Train Theatre představí královéhradecké Divadlo Drak s maňáskovou inscenací Šípková Růženka. Hra v minulosti získala významná zahraniční ocenění.

Teď se zásluhou Českého domu Jeruzalém a Českého centra Tel Aviv dostává do vyhledávaného divadla v Izraeli jako jedna z nejvýznamnějších akcí, kterou izraelské České centrum zakončuje předsednictví v Radě EU. Představení se odehraje hned ve dvou reprízách. V plánu bylo už na přelomu let 2020 a 2021, ale zasáhl covid.

Šípková Růženka v podání Divadla Drak | Foto: Milan Hajn,  Divadlo Drak

Za Zlou sudičku cena Thalie

Šípková Růženka v podání Divadla Drak | Foto: Milan Hajn,  Divadlo Drak

Autorská inscenace Jakuba Vašíčka a Tomáše Jarkovského Šípková Růženka vychází z jedné z nejstarších lidových pohádek, která přešla z ústního podání do literatury. Je to známý lyrický příběh královské dcery, kterou stihne kletba.

Mimochodem herec Jan Popela, který ztvárňuje postavu Zlé sudičky, byl za svůj herecký výkon nominován na prestižní divadelní Cenu Thálie.

Šípková Růženka v podání Divadla Drak | Foto: Milan Hajn,  Divadlo Drak

Samotné Divadlo Drak bylo během své historie často průkopníkem nových metod a tvůrčích postupů, za něž získalo četná ocenění u nás i v zahraničí. Je pokračovatelem odkazu kočovných loutkářů. Existuje 60 let a za tu dobu viděli jeho představení diváci ve více než 650 městech v 38 různých zemích.

Robert Mikoláš: Divadlo ukáže to nejlepší z české loutkářské tradice

Šípková Růženka v podání Divadla Drak | Foto: Milan Hajn,  Divadlo Drak

„Vystoupení Divadla Drak v Jeruzalémě je skvělou příležitostí představit izraelskému publiku to nejlepší z české loutkářské tradice, která patří ke světové špičce. A symbolicky bude tato inscenace patřit k nejvýznamnějším akcím, kterými v Izraeli zakončíme české předsednictví EU," uvedl k celému projektu a vystoupení Divadla Drak Robert Mikoláš, ředitel Českého centra Tel Aviv.

Ocenil i spolupráci Českých center s kraji. Například s Královehradeckým krajem už proběhla výstava o rodném kraji malíře Františka Kupky či výstava fotografií o židovských památkách Východních Čech.

Šípková Růženka v podání Divadla Drak | Foto: Milan Hajn,  Divadlo Drak

„Loutkářství má ve východních Čechách dlouholetou tradici a právem je od roku 2016 zapsáno na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO. Loutky nás dospělé propojují s dětstvím a otevírají svět fantazie, který je nezbytný pro děti i dospělé,“ řekla náměstkyně hejtmana odpovědná za oblast kultury a cestovního ruchu Martina Berdychová.

Šípková Růženka se bude hrát na půdě jeruzalémského loutkového divadla pro děti The Train Theatre, které je lídrem v oboru divadla pro děti. Je také pravidelným pořadatelem Mezinárodního loutkového festivalu, který každoročně přináší divákům to nejlepší z izraelského a zahraničního loutkového divadla.

klíčové slovo: