Skinheadi protestovali před ministerstvem vnitra

demonstrace extremistů

Asi 40 pravicových extremistů se v neděli sešlo v Praze před ministerstvem vnitra, kde se neúspěšně pokusili předat protestní dopis. Kritizovali v něm policejní zásah při skinheadském koncertu minulý pátek a ministra vnitra Stanislava Grosse, který podle nich řídí resort na základě objednávky "pseudohumanistických skupin". Více Josef Kubeczka.

Na ministerstvu ale nebyl nikdo, kdo by list převzal. Přítomní policisté zadrželi během akce jednoho z účastníků poklidné demonstrace. Organizátor akce Filip Vávra to ale považuje za protidemokratické:

"Co jsem si všiml, tak měl na tričku jméno jedné americké kapely a ze zadu měl na tričku tzv. keltský kříž, což naše státní orgány pokládají za trestný čin. Byl vlastně sebrán za to, co měl na triku."

Podle pražské policejní mluvčí Ivy Knollové se zadrženého mladíka chystá obvinit vyšetřovatel a skinheadovi hrozí až tři roky vězení:

"Osmnáctiletý muž je podezřelý ze spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů. Policisté dalším šetřením zjistili, že tento muž byl již v minulosti pro obdobnou trestnou činnost stíhán orgány činnými v trestním řízení."

Filip Vávra přiznal, že skupina, jejíž název měl zadržený skinhead na tričku, je americká formace Blue-Eyed Devils. Na internetu lze najít například reklamu na její CD Murder Squad, což lze přeložit jako Vražedné komando. Písně se jmenují například Konečné řešení, Nič a pronásleduj, Vražedné komando nebo Bombarduj města.

V dopise pro ministra vnitra, který přečetl Filip Vávra, protestují skinheadi proti tomu, že jsou ve státě, kde nemohou hlásat své názory, kde jsou kvůli nim vyhazováni z práce a přepadáni policií na "soukromých oslavách". Jako soukromou oslavu narozenin, při níž zasáhla policie, totiž Vávra hodnotil akci z minulého pátku. "Naším prohlášením, které jsme tady učinili, hodláme přejít k různým krokům občanské neposlušnosti," řekl Vávra. Znamená to podle něj například neochotu nechat se policejně legitimovat, což Vávra nazval "monitoringem politické opozice".

Při zákroku minulý pátek zadržela policie čtyři skinheady, podle Vávry za držení CD a časopisu a tetování, které se policii nelíbilo. Upřesnil, že šlo o CD skupin Laibach, Rammstein a Rahowa. Rahowa je zkratka pro pojem "rasistická svatá válka" - jde o neonacistickou kanadskou formaci. Vytetované nápisy, kvůli kterým byli skinheadi zadrženi, zněly podle Vávry "No Remorse" a "Rahowa". No Remorse je název další skupiny, která ve svých textech zpochybňuje holocaust.

Zhruba po půl hodině se asi 40 účastníků nedělní akce před ministerstvem vnitra pokojně rozešlo.