Policie proti srazu neonacistů nezasáhla

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

V Křtěticích na Strakonicku se o víkendu konal pravděpodobně největší letošní sraz neonacistů z celé Evropy. Policie, která o akci věděla, proti pravicovým extremistům nezasáhla. V restauraci se sešlo kolem pěti stovek příznivců neonacistických kapel. Více už Zdeňka Kuchyňová.

Foto: ČTK
Koncert uspořádala neonacistická organizace Národní odpor společně s českou divizí hnutí Blood and Honour, což v překladu znamená Krev a čest a byl to bojový pokřik Hitlerjugend. Akce byla ohlášená jako soukromá oslava svatby. Do restaurace pouštěli organizátoři jen zvané. Okna sálu zakryli ubrusy a na dveřích visel nápis "Uzavřená společnost". Ze sálu se během večera ozývalo hajlování a skandování jména nacistického pohlavára Rudolfa Hesse, reportérům České televize se podařilo natočit účastníky koncertu při nacistickém pozdravu.

"Zpívají písničky od kapely Skrewdriver, to znamená zakladatele neonacistického hnutí v Evropě,"

uvedl Ondřej Cakl z nevládní organizace Tolerance a občanská společnost, která monitoruje aktivity pravicových extremistů v Česku. Před půlnocí přijeli i policejní těžkooděnci, kteří nijak nereagovali na rasistické výkřiky.

Foto: ČTK
"Nedodržujete to, co by jste měl podle zákona o policii a podle trestního řádu. "

"To si myslíte vy, já si myslím, že zatím tady nedošlo k žádnému porušení zákona,"

uvedl na dotaz aktivistky velitel policistů Vojtěch Chlum. Po nedávném tvrdém zásahu proti technoparty CzechTek přitom vedení ministerstva vnitra i policie ujišťovalo, že podobně razantně bude zasahovat i proti neonacistům. Nikdy to ale policie neudělala, dodal Ondřej Cakl ze sdružení Tolerance. Maximálně vstoupila do sálu a vyhnala je ven.

"Já si myslím, že neexistuje ucelená politika, jak zasahovat proti velkému množství lidí a policie používá dvojí metr. Proti neonacistům zasahuje minimálně a teď proti CzechTeku zasáhla velmi brutálně. Podle mě i v rozporu se zákonem."

Je v Česku více srazů neonacistů, než v jiných zemích Evropy?

"Ano, je. Dokonce největší koncerty pod hlavičkou organizace Blood and Honour proběhly v ČR. Letos v březnu a teď o víkendu. Účast pět set lidí je opravdu jedna z největších."

Právě laxní přístup české policie, která podobné srazy v podstatě toleruje, je podle občanských aktivistů jedním z důvodů, proč se do Česka neonacisté opakovaně sjíždějí. Postup policie bude možná muset v úterý obhajovat ministr vnitra František Bublan před sněmovním branně - bezpečnostním výborem. Podle stínového ministra vnitra za ODS Ivana Langera by stála za zvážení při těchto zákrocích policie účast státního zástupce. Některé úkony by tak byly pod jeho dohledem prakticky okamžitě. Langer uvedl, že řada občanských aktivistů má pocit, že policie je vůči těmto případům lhostejná. Vždycky to probíhá stejně: policie monitoruje, pak si posbírá 'důkazní materiál' a pak se zavře voda.