V procesu se žháři odmítají vypovídat svědci

Rodiče Natálky Anna Siváková a Pavel Kudrik v chodbě soudní budovy, foto: ČTK

Už více než týden stojí před soudem podezřelí ze žhářského útoku na domek Romů ve Vítkově. Hájí se tím, že nevěděli, že byl dům obydlený. Proces provází spory advokátů se soudcem. Z obav o své bezpečí odmítl vypovídat důležitý svědek.

Duben 2009 - v domku ve Vítkově spala romská rodina, když do oken přilétly tři zápalné láhve. Při následném požáru byli zraněni tři lidé. Největší popáleniny na 80 procentech těla měla teprve dvouletá Natálka, které lékaři moc šancí nedávali. Zázračně přežila, i když s trvalými následky a její osud zná z tisku snad každý.

Vítkovský dům po požáru,  foto: www.hzsmsk.cz
Za přísných bezpečnostních opatření začal soudní proces se čtyřmi pravicovými extremisty. Vaculík ani na policii nevypovídal, zbylí tři Müller, Lukeš a Cojocaru se navzájem obviňovali z toho, kdo útok naplánoval. Shodně však tvrdí, že netušili, že v době bydlí lidé. Nejmladší z obžalovaných Václav Cojocaru tvrdil, že se domnívali, že zapalují sklad nakradených věcí.

"Když jsem se dozvěděl, že došlo k těžkému zranění, polil mě studený pot. V životě bych nevěřil, že bych se dostal do takové situace, že bych někomu ublížil, vyrovnávám se s tím dodnes. Připadá mi zbabělé páchat násilí na někom jiném. Ještě než k tomu došlo, nevěřil jsem, že by tam mohli být nějací lidi v tom domě."

S tím ale nesouhlasí zmocněnec matky těžce popálené Natálky, Ladislav Baláž.

"Pokud je vidět světlo, hraje televize, lampička svítí, protože malá tak spala, tak není co řešit. Tam bylo vidět, že v domě někdo bydlí. Každý se nějak brání. Ale my víme, jak se to stalo, proč se to stalo a je to z důvodu barvy kůže."

Rodiče Natálky Anna Siváková a Pavel Kudrik v chodbě soudní budovy,  foto: ČTK
Také podle obžaloby obvinění věděli, že je dům obydlený a záměrně si vybrali lokalitu, kde žijí Romové. Akci načasovali na období, kdy neonacistická scéna připravuje tajné akce k výročí narození Adolfa Hitlera. Podle právníka Českého helsinského výboru, Františka Valeše obhajoba nejspíš před soudem neobstojí:

"Já se domnívám, že argument, který používají, je samozřejmě pochopitelný, oni se snaží nějakým způsobem hájit. Já se domnívám, že soud ho nebude akceptovat. Předpokládám, že tam je shromážděno tolik důkazů, že ti lidé jednoznačně věděli na koho útočí, že tento způsob obhajoby nebude soudem akceptován."

Dlouhé hodiny výslechu a sérii otázek obhájců mají za sebou i oběti žhářského útoku ve Vítkově. Matka popálené Natálky Anna Siváková byla rozrušená a soud vyhověl jejímu přání, aby při svědectví byli obžalovaní v jiné místnosti. Přes mikrofony se jí pak dva z nich omluvili. V jednací síni detailně popsala první okamžik po té, co do jejich domku dopadly zápalné lahve.

Anna Siváková,  foto: ČTK
"Mě probudil šílený křik mého druha a mých dětí. Já jsem si pořád myslela, že se mi to zdá, když jsem otevřela oči. Když jsem se probudila, tak jsem kolem sebe viděla jen oheň, velké plameny."

Obhájci se snažili upozornit na rozpory ve výpovědích, například na to, zda rodina pravidelně zatemňovala okna nebo ne či zda byla zapnutá televize. Upozorňovali také na trestní minulost některých členů romské rodiny. Vypovídat odmítla většina dalších svědků. Například dobrovolný hasič z Otic na Opavsku. Uvedl, že má strach a že média zveřejnila jeho jméno. Výrazně přitom pomohl k dopadení podezřelých. Naopak známí obžalovaných, jejich učitelka či vedoucí skautského oddílu o nich hovoří jako o bezproblémových lidech. Proces také provází rozepře advokátů se soudcem.