Škola v Lipníku je internetem propojena se školami ve Francii a Španělsku

0:00
/
0:00

Děti v Lipníku nad Bečvou se učí angličtinu i prostřednictvím internetu. Základní škola Sluníčko totiž v rámci projektu Evropské unie Comenius připravila internetové propojení svého vyučování se školami ve Francii a ve Španělsku. Žáci 4. a 5. ročníku tak vidí, jak probíhá vyučování v zahraničí, a malí Francouzi a Španělé se zase díky internetu mohou zúčastnit hodin angličtiny v Lipníku. Na podrobnosti se Milena Štráfeldová zeptala zřizovatelky školy Věry Pospíšilové:

"My máme partnery ve Francii a ve Španělsku a dohodli jsme se, že náš projekt zaměříme nejen na výměnu učitelů, ale i na přípravu dětí, aby byly jazykově vybaveny. Když se sejdou z různých zemí v Evropě, aby se uměly dorozumět. Čekáme i migraci po Evropě, tak chceme být připraveni na to, že se k nám třeba přistěhuje někdo z Francie, ze Španělska nebo z Řecka. My pak budeme moci zařadit jejich děti do naší základní školy. Dorozumívací jazyk je angličtina a na tom bude stát celý tento projekt."

Znamená to, že ve Francii budou přes internet sledovat Vaše vyučování a Vy jejich?

"Ano, přesně tak to bude vypadat. Dohodli jsme se na určité dny a hodiny, kdy si učitelé ve Francii budou moci přes internet otevřít hodinu naší angličtiny nebo matematiky. Rozhodli jsme se totiž, že angličtina bude prolínat i do jiných předmětů, jako je matematika, přírodopis aj. V nich budou děti využívat znalosti z angličtiny."

Bude to fungovat i obráceně, že Vy budete přihlížet vyučování ve Francii?

"Samozřejmě, na tom je to celé postavené, abychom si předávali zkušenosti, jak se daří našim kolegům ve Francii, ve Španělsku a jak se daří nám. Je to postaveno také na tom, že budou komunikovat i děti mezi sebou. To znamená, že si tam najdou kamarády. Máme naplánováno, že v květnu naše děti pojedou do Španělska, a tam se budou moci s těmi kamarády setkat."

Proč jste si pro svůj projekt vybrali francouzskou a španělskou školu, když se jedná o angličtinu? Nebylo by vhodnější mít přímo anglickou školu?

"Tu jsme měli. My vlastně už pokračujeme tři roky s anglickou školou a teď jsme partnerství rozšířili na další tři země. Zahájili jsme nyní další jednání s řeckou školou a s Kyprem."

Kolik jste na tento projekt dostali peněz z Evropské unie?

"V prvním roce jsme zatím dostali 150 000 korun. Ta částka je rozdělená na mobilitu, to znamená na cestování dětí a pedagogů, a další částka na vybavení, co k tomu potřebujeme."

Do školy Sluníčko, která je propojena s mateřskou školou, chodí celkem 150 dětí. Angličtinu se tu učí už od tří let. Projekt Evropské unie umožňuje i studijní a prázdninové pobyty, děti z Lipníku už byly v Anglii, Itálii či Chorvatsku. Díky internetu mohou vyučování svých dětí "v přímém přenosu" sledovat také jejich rodiče. Od září škola zavedla on-line žákovskou, rodiče tak mají průběžně zprávy o školním prospěchu svých dětí.