Skončí v Česku slevové akce? Ministerstvo chystá zákaz, tvrdí šéf svazu obchodu. Resort to popírá

Foto: Viktorija Borodinovová, Pixabay / CC0

Slevové akce v hypermarketech v Česku skončí. Tvrdí to prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza s tím, že to v chystané novele zákona o významné tržní síle navrhuje ministerstvo zemědělství. Podle něj nová úprava zásadně ovlivní nízkopříjmové skupiny obyvatelstva, které jsou na slevách závislé. Ministerstvo ale Prouzovo tvrzení odmítá.

Foto: Viktorija Borodinovová,  Pixabay / CC0
Konec slevových akcí na vybrané zboží by se dotkl obchodníků s tržbami nad pět miliard korun, tedy osmi zahraničních řetězců, jako jsou třeba Kaufland, Lidl, Albert, Tesco nebo prodejny COOP. Ty mívají prodejny i na vesnicích, kde bydlí penzisté. Právě ti se řadí do mezi skupiny obyvatelstva s nízkým příjmem a na slevách jsou závislí.

Zákon by měl začít platit v roce 2021, tedy v době, kdy se podle Prouzy předpokládá, že česká ekonomika začne stagnovat. "Lidé začnou mít problém s penězi. Ve chvíli, kdy to pro ně bude nejhorší, tak by se jim zdražily potraviny? To je přece politická sebevražda," uvedl Prouza v rozhovoru pro ČTK.

Dodal také, že návrh zákona neobsahuje analýzu dopadů, přitom norma zásadně zasáhne do podnikatelského prostředí. Pokud by prošla, museli by odběratelé a dodavatelé předělat miliony smluv, což by je vyšlo na stovky milionů korun, upozornil šéf svazu.

Tomáš Prouza,  foto: Jana Přinosilová,  archiv ČRo
Připomněl rovněž, že princip množstevních slev funguje od prvobytně pospolné společnosti. „Tisíce let platí jednoduchý zákon ekonomiky - pokud ode mne někdo koupí víc, dám mu slevu. Ovšem české ministerstvo zemědělství chce vstoupit do učebnic ekonomie,“řekl.

Ministerstvo: Informace Tomáše Prouzy je lživá

Mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý ale označil tvrzení prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu za lživé. "Není pravda, že velké obchodní řetězce už nebudou moci pořádat slevové akce na vybrané zboží. Ministerstvo zemědělství v novele zákona o významné tržní síle nic takového nenavrhuje,"řekl.

Foto: afagen via Foter.com / CC BY-NC-SA
Omezení podle něj nebude mít dopad na slevy pro spotřebitele. "Návrh ministerstva zemědělství nijak neomezuje slevové akce vůči konečnému spotřebiteli. Zákon řeší vztah mezi odběratelem a dodavatelem, nikoli vůči konečnému spotřebiteli," dodal mluvčí.

Doplnil, že podle nového ustanovení ohledně prodejních akcí bude muset být mezi odběratelem s významnou tržní silou a dodavatelem písemná smlouva. "Musí obsahovat kupní cenu, množství potravin, které bude do této akce zahrnuto, a dobu jejích trvání," upřesnil.

V Česku jsou páté nejlevnější potraviny v Evropě, ve slevách se loni prodalo v ČR podle společnosti Nielsen až 56 procent rychloobrátkového zboží.