Skončil festival Khamoro, na kterém organizátoři představili to nejlepší z romské kultury

Skupina Miro Ilo

Koncertem hudebních skupin skončil o víkendu v Praze Světový romský festival Khamoro. Organizátoři se během pěti dnů snažili veřejnosti představit to nejlepší z romské kultury. Součástí festivalu byly i semináře na různá ožehavá témata. Více už Zdeňka Kuchyňová.

Khamoro znamená Slunce. A přesně takové byly koncerty a vystoupení romských kapel - zářivě barevné a veselé. Celkově se festivalu zúčastnili umělci a odborníci na romskou problematiku z téměř dvou desítek zemí světa. Pražany a návštěvníky hlavního města jistě zaujalo defilé romských kapel po Staroměstském náměstí. Byli tu hudebníci z Evropy, ale i ze vzdálené Brazílie a samozřejmě z České republiky.

Jak uvedla mluvčí festivalu Jarmila Balážová, posláním festivalových dnů bylo nejen představit romskou hudbu, ale upozornit také na závažné společenské a sociální postavení Romů a vyvolat diskusi o jednotlivých ožehavých tématech. Na seminářích se diskutovalo o problematice nevládních organizací, které zastupují zájmy Romů. Mezi další témata patřila romská rodina a problémy v bydlení, které, jak uvedla Andrea Baršová z odboru lidských práv Úřadu vlády, patří k těm nejožehavějším.

"Zásadní příčina špatného bydlení Romů spočívá v tom, že Romové patří mezi ty příjmově nižší skupiny obyvatel, takže v zásadě, by se dalo říct, že ty jejich problémy jsou přesně takové, jaké jsou problémy lidí s nedostatečnými příjmy. To znamená, zvláště za předpokladu, pokud bydlení nemají, tak je pro ně nesmírně obtížné se k nějakému bydlení dostat."

Mezi Romy panuje velká nezaměstnanost, zaviněná mj. i malou vzdělaností. Zákonitě pak chybí peníze na nájem a mnoho Romů, se stává neplatiči. V minulosti byla v této oblasti obrovská tolerance. To však dnes neplatí, narůstá penále, dluh se zvyšuje a pro řadu rodin tak začíná bludný kruh, neboť ze sociálních podpor lze dluh splatit jen obtížně. Podle Andrei Baršové je zásadním problémem naprosto deformovaný systém cen za bydlení. Všichni ví, že regulované nájemné není trvale udržitelné. Jeho uvolnění je však třeba doplnit systémem sociálního bydlení, což je řešení krajně nepopulární. Vyřešit tento problém je tak velice těžké, i když principy zdravého fungování trhu s byty jsou známy.

"Například, že podpora v bydlení by skutečně měla být dána potřebným a ne tomu, kdo zrovna nahodile bydlí v bytě s regulovaným nájemným. Asi každý uzná, že toto není správné řešení. Nicméně, zatím se vláda, ať byla u moci ODS nebo sociální demokrati, do tohoto problému nepustila. Není prostě politická vůle tento krok prosadit, protože pro stranu by to mohlo znamenat i prohrané volby."

Právě zlepšení bydlení Romů obsahuje i vládní program, který je zaměřený také na další klíčové oblasti - vzdělání, zaměstnanost a boj proti diskriminaci.