Slavia hrála, Sparta vyhrála

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Už po 159. se utkala pražská "S", tedy Sparta a Slavia ve slavném fotbalovém derby. Tentokrát se v rámci 23. kola první ligy hrálo na sparťanském stadiónu na Letné, kde domácí porazili slavisty 2:0.

Foto: ČTK
Historie těchto derby střetnutí je impozantní. První vzájemný zápas sehrály oba celky v březnu 1896 na Císařské louce s výsledkem 0:0. Sparta sice vstřelila gól, ale rozhodčí Rössler-Ořovský ho dodatečně odvolal ve snaze předejít vzájemné nevraživosti. Podnítil nicméně velkou rivalitu. Největšího vítězství nad Spartou dosáhla Slavia v roce 1907 - 9:1, nejvyšší výhra Sparty - 8:1 - se udála v roce 1952. Celková bilance je příznivější pro Spartu.

Foto: ČTK
Tentokrát to bylo poslední derby pro dvě velké opory sešívaných, tedy slavistů - Karola Kisela a Martina Vaniaka, kteří už s fotbalem končí:

"Já to beru osobně jako poslední derby. Tím, jak jsem byl čtyři roky na Spartě, je to pro mně výjimečný zápas. Chtěl bych si ho užít a samozřejmě bych byl moc šťastný, kdyby se mi třeba povedlo dát gól,"řekl Karol Kisel a Martin Vaniak k tomu dodal:

"Ano, je to moje poslední derby. Doufám, že nastoupím. Budu rád, když si ho užiju, ale kdyby to alespoň bylo s kladným výsledkem."

To se však brankáři Martinu Vaniakovi nesplnilo. To jeho protějšek ve sparťanské brance Jaromír Blažek už před zápasem nesouhlasil s názorem, že narozdíl od let minulých bude derby průměrným duelem, protože jen domácí tým hraje v lize o přední příčky, zatímco Slavia se potýká s existenčními problémy:

Foto: ČTK
"Ne asi, ale určitě je to největší zápas této ligy. Myslím, že na něj přijde spousta lidí a další ho budou sledovat jinde. Větší zápas v této lize prostě není. Pro mně je to svátek."

V jednom měl Jaromír Blažek pravdu - skutečně bylo na Letné vyprodáno.

Fotbalisté Slavie se předvedli v dobrém světle. Litovali však dvou rychle inkasovaných branek, které jim během úvodních dvanácti minut vstřelil kamerunský útočník Léonard Kweuke. Jinak ale byli se svým herním projevem spokojeni a svého letenského rivala předčili. Sparta se totiž po zhruba dvaceti minutách omezila na bránění výsledku. Zejména druhý poločas už probíhal jednoznačně v režii Slavie. Na takovém výkonu se dá do budoucna navzdory porážce stavět. I trenér Slavie Michal Petrouš, jak řekl v přímém přenosu České televize, byl s výkonem svých svěřenců spokojený:

Michal Petrouš
"Myslím, že utkání mělo velice dobrou úroveň, že jsme k tomu určitě přispěli i my. Utkání jsme začali velmi dobře, hned v první nebo druhé minutě jsme měli stoprocentní šanci. Pak Spartě stačily tři minuty k tomu, aby vedla 2:0. Samozřejmě Sparta je zkušené mužstvo, a i když jsme druhou půli hráli lépe, branku jsme ji nedali. Pramenilo to určitě z nezkušenosti, protože tam hrálo asi pět kluků, kteří hráli derby vůbec poprvé. Je to pro ně obrovská škola, a to je z mého hlediska pozitivní. Těší mě, že jsme dokázali hrát až do poslední minuty otevřený fotbal. Toho si strašně moc cením. Mohlo to také dopadnout úplně jinak, když Sparta dala dva rychlé góly, mohli jsme jich dostat šest. Jsem rád, že kluci nesložili zbraně a hráli stále aktivně. Myslím, že jsme přispěli k tomu, že to derby mělo svoji dobrou úroveň."

Jozef Chovanec,  foto: ČTK
Domácí trenér Jozef Chovanec byl rád především za výsledek, tři body a také čisté konto. Méně se mu líbilo, že se jeho tým nechal tolik zatlačit.Po odchodu zraněného záložníka Marka Matějovského už v prvním poločase, který odcestoval s podezřením na zlomení prstů na noze do nemocnice, domácí přenechali střed hřiště soupeři a výsledkem bylo i vysoké procentuální držení míče na slávistické straně - sedmdesát procent ku třiceti. Trenér Chovanec uznal, že sparťanský výkon byl kostrbatý:

"My jsme do toho derby zápasu jako vždy nastoupili s velkým respektem a uznáním k našemu soupeři. Přenechali jsme mu ale iniciativu, takovou slušnost z naší strany jsem nečekal, že hned první možnost bude mít soupeř. Nicméně my jsme chtěli rychle a úspěšně vstoupit do utkání, a když se nám podařilo během chvilky vstřelit dvě branky, tak jsem očekával, že se uklidníme. Slavia ale produkuje dobrý fotbal, kombinační, my jsme zase potvrdili, že jsme schopni ubránit výsledek. Pro nás v tomto zápase byly cenné tři body. Nadřeli jsme se hodně, protože soupeř druhou půli byl lepší než my."

klíčové slovo:
spustit audio