Slavný tenor Juan Diego Flórez vystupuje poprvé v Praze

Juan Diego Flórez, foto: ČTK

Král vysokých cé - tak nazývají hudební kritici i milovníci opery mladého peruánského tenoristu Juana Diega Flóreze. Jedna z největších současných operních hvězd vystupuje tento pátek na Mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro. Je to vůbec poprvé, kdy se Flórez se svým bel cantem představuje v Česku. Více už Milena Štráfeldová:

Metropolitní opera v New Yorku, londýnská Covent Garden, operní scény v Paříži, Vídni, Berlíně, Miláně nebo Salzburský festival - tam všude účinkuje šestatřicetiletý rodák z peruánské Limy Juan Diego Flórez:

Juan Diego Flórez,  foto: ČTK
Juan Diego Flórez přitom není jediným slavným operním pěvcem, kterého nejdříve zajímala pop-music. Přiznal to v rozhovoru pro Radio Praha:

"Začal jsem studovat hudbu, abych se mohl stát popovým zpěvákem. Postupně mi ale byla stále bližší klasická hudba. Hlavním důvodem, proč jsem se rozhodl studovat konzervatoř, bylo účinkování v Coro Nacional. To byl hlavní impuls, proč jsem se začal zabývat klasickou hudbou."

Po studiu na konzervatoři v Limě pokračoval na prestižním Curtisově institutu ve Filadelfii. A už ve třiadvaceti letech debutoval na Mezinárodním operním festivalu v italském Pesaru. Díky italským operám si také vysloužil titul "král vysokých cé". Pro stanici Českého rozhlasu Vltava k tomu v telefonickém rozhovoru začátkem května uvedl:

"Kdyby to bylo tak lehké, kdyby stačilo otevřít ústa a vydávat nádherné zvuky, pak bych se mohl cítit jako král. Ale ve skutečnosti je za zpěvem spousta skrytých věcí. Mnoho a mnoho hodin studia a cvičení, sebekontrola, technika. jsem velký perfekcionista. Vím, že nikdy nic není dokonalé. Vždy zůstává prostor pro to, stát se lepším. Nicméně, když vám publikum dává najevo ocenění, když jsou lidé rádi, že vás vidí a slyší, tak to je samozřejmě příjemný pocit."

Pořadatelům Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro trvalo několik sezón, nežli se jim podařilo tenoristu získat pro Prahu. Jeden z nejslavnějších pěvců současnosti má program plný na šest let dopředu. 15. května vystupuje před pražským publikem především s áriemi z italských oper Belliniho, Rossiniho a Donizettiho. Doprovází jej Pražská komorní filharmonie s dirigentem Christoferem Franklinem.