Slon v porcelánu

Šéf sociálních demokratů Miloš Zeman na sebe vzal politickou odpovědnost za neúspěch své strany hned po oznámení výsledků voleb do krajů a výsledků prvního kola senátních voleb. Vzápětí ale učinil krok, který - jak uvádí Zdeněk Vališ - celkový debakl ještě zvýraznil.

Miloš Zeman očividně zpanikařil a potvrdil tak hojně rozšířený názor, že velkou osobnostní chybou tohoto jinak vzdělaného a inteligentního člověka je, že rychleji mluví a jedná než přemýšlí. Aby zachránil, co se ještě dá, pozval si k sobě šéfa komunistů Miroslava Grebeníčka. Ten po setkání nelenil a hned novinářům s potěšením oznámil, že se oba politici dohodli na vzájemné podpoře svých kandidátů ve druhém kole senátních voleb. Zeman sice hned Grebeníčkovo vítězoslavné prohlášení dementoval, ale skandálu už nemohl zabránit. A do podvědomí veřejnosti pronikl varovný signál - pozor sociální demokraté se chtějí paktovat s komunisty. Marná byla snaha politiků z Lidového domu dokázat, že k žádné dohodě nedošlo a že sociální demokracie se řídí usnesením svého sjezdu, které spolupráci s komunisty zakazuje. To vyprávějte holubům, pomyslel si určitě leckterý občan. Sešel se snad Zeman s Grebeníčkem jenom kvůli tomu, aby spolu pohovořili o trudném životě Eskymáků za polárním kruhem?

Po ostře negativní reakci Lidového domu na údajnou dohodu se ale urazili komunisté. Z jejich řad zazněly i hlasy ve stylu, socdemáci nemají proč si nadskakovat, když nechtějí podporu našich lidí, tak se na ně vykašleme. A skutečně se prý někteří jinak disciplinovaní komunističtí voliči k volbám tentokrát nedostavili. Nepřišli ale především mnozí z těch, kteří by jinak svůj hlas sociálnědemokratickému kandidátovi asi dali, ale které Zeman znechutil právě svým setkáním s Grebeníčkem. A tak si o senátorském křesle mohou nechat už jenom zdát třeba bývalý československý ministr zahraničí Jiří Dienstbier nebo současný ministr zahraničí Jan Kavan, kterým předvolební preference dávaly téměř stoprocentní šanci na zvolení. Jiří Dienstbier bral sice prohru o pouhých 111 hlasů s humorem, ale na základě rozhovorů s lidmi potvrdil, že mu setkání Zemana s Grebeníčkem vzalo hlasy.

Bývalý vysoký představitel Občanského hnutí a současný šéfredaktor Listů Václav Žák se v úterním Právu podivuje nad tím, jak se veřejnost stále nechává strašit maňáskovým čertem, protože komunisté by mohli pomýšlet na návrat do minulých poměrů jenom tehdy, kdyby se jim napřed podařilo obnovit Sovětský svaz. Jenže lidé mnohdy nevolí jen podle racionální úvahy, ale i hlasem srdce a vzpomínek.A proč by měli věřit zrovna dnešním komunistům, když nevěřili těm dřívějším? A proč by měli věřit sociální demokracii, když její předseda s komunisty koketuje? Zemanovi to možná došlo hned po setkání s Grebeníčkem.Ve zoufalých tvářích jeho stranických kolegů ale bylo možné si přečíst, že předseda se opět zachoval jako onen příslovečný slon v porcelánu.