Sněmovna na čtvrtý pokus schválila zahrádkářský zákon

Foto: Mark Valencia / Pixabay CC0

Zahrádkáři mají svůj zákon. Podařilo se ho prosadit až na počtvrté. Zákon upravuje například zahrádkářské osady nebo podmínky pachtu pozemků.

Foto: Lenka Žižková

S nynějším návrhem uspěla skupina tří desítek poslanců z klubů ANO, sociálních demokratů, komunistů, SPD, Starostů a lidovců. Argumentovali mimo jiné tím, že obdobný zákon existuje ve všech okolních zemích. Na přijetí zákona naléhal loni i premiér Andrej Babiš (ANO), když řekl, že poslanci by měli spíše schválit zahrádkářský zákon, a nikoli stále řešit epidemii covidu-19.

Podle webu iZahrádkář bylo mezi lety 2009 až 2019 v Česku zrušeno na dva tisíce zahrádkářských kolonií. Český zahrádkářský svaz se snaží tento trend zastavit a posílit právní ochranu osad.

Podle odpůrců není zákon třeba

Foto: Lenka Žižková

Zákon má i své odpůrce. Například poslanec Dominik Feri (TOP 09) ho považuje za naprosto zbytečný. Proti přijetí zákona byli poslanci ODS. Podle občanského demokrata Ivana Adamce se norma se vlamuje do něčeho, co běží samo.

"O tom, jestli zahrádkáři budou ve městech, nerozhodujeme my jako parlament, ale rozhodují o tom městská zastupitelstva."

Proti tvrzením, že zahrádkáři mohou fungovat i bez zákona se ohradil poslanec za ANO Adam Kalous. Podle něho potřebují ochranu a jasnou definici veřejného zájmu. Jde také o symbolické vyjádření jejich podpory.

Foto: Lenka Žižková

"Zahrady šetří také veřejné finance, když kvalitní údržbu zeleně provádí zdarma jako svůj koníček sami obyvatelé města."

Podle zákona bude možné zahrádkářskému spolku propachtovat pozemek pro zahrádkářskou činnost pouze na dobu určitou, a to nejméně na dva roky. Pokud to bude stát nebo obec, bude nejkratší možná doba pachtu deset let.

Obce staví skateparky, cyklostezky, proč by nemohly dát plochu zahrádkářům?

Zahrádkáři si myslí, že jim zákon lépe umožní odolávat lobbistům a developerům, kteří by osady nejraději zrušili a zastavěli byty nebo skladovacími prostory. Jejich předseda Stanislav Kozlík už dříve pro server idnes uvedl, že obce by si měly uvědomit, že je to volnočasová aktivita jako všechny ostatní.

"Když skupina lidí jezdí na skejtu, tak jim obec postaví skatepark, cyklistům se staví cyklostezky, fotbalistům zase stadiony. Tak proč by se zahrádkářům nemohla vyčlenit plochu, kde by svoji aktivitu vykonávali? Navíc to má výhodu, že to město nic nestojí," dodal Stanislav Kozlík. Zákon teď dostane k projednání Senát.