Sněmovna přehlasovala prezidenta, zákon o stranách schválen

Začneme čtvrtečním jednáním Poslanecké sněmovny. Ta mimo jiné schválila zákon o sdružování v politických stranách a hnutích. Předloha např. zvyšuje státní příspěvek na mandát poslance a senátora z půl milionu na rovný jeden milión korun. Hlasy poslanců ODS a ČSSD naopak poslanci zamítli návrh klubu Unie svobody, aby ještě na této schůzi projednali vládní zprávu o bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín. Další informace má Eva Petržílková:

Velkým poměrem hlasů přehlasovala Poslanecká sněmovna prezidentské veto z 10.července a schválila v původním znění zákon o sdružování v politických stranách a politických hnutích. Ten má podle unionisty Pavla Němce přinést zásadní změny ve financování stran: Předloha zavádí systém darovacích poukázek pro jednotlivé dárce, kteří politické straně ročně poskytnou více než 50.000 korun. Nejvyšší možná výše členského příspěvku pak podle novely bude 50.000 korun ročně. Norma dále stanovuje, že státní příspěvek na mandát člena krajského zastupitelstva činí 250.000 korun. Dále předloha zákona zvyšuje státní příspěvek na mandát poslance a senátora z 500.000 na jeden milión korun. Od novely si poslanci slibují, že zprůhlední činnost a financování stran a hnutí.

Sněmovna ve čtvrtek učinila také mnoho dalších důležitých rozhodnutí. Můžeš se zmínit ještě nějaký?

Hlasy poslanců ODS a ČSSD odmítla sněmovna návrh klubu Unie svobody, aby ještě na této schůzi projednala vládní zprávu o bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín, která vstupuje do poslední fáze zkoušek před aktivací paliva. Státní úřad pro jadernou bezpečnost jí totiž udělil souhlas přejít z tzv.čtvrtého režimu do režimu číslo tři s teplotou nad 260 stupňů Celsia. To, že se tak důležitým bodem jednání většina poslanců odmítla zabývat, považuje ministr životního prostředí Miloš Kužvart za chybu. Temelínem by se ale měly na svém společném zasedání zabývat parlamentní výbory pro životní prostředí a pro hospodářství. Jak uvedl v této souvislosti šéf výboru pro životní prostředí Miroslav Beneš, takové jednání bude "výrazně širším prostorem" pro diskusi, než by nabídla schůze sněmovny.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio