Poslanci přehlasovali veto prezidenta ohledně financování politických stran

Václav Havel

Poslanecká sněmovna podle očekávání přehlasovala prezidentské veto a schválila zvýšení státního příspěvku politickým stranám za mandát na 900 tisíc korun ročně. Václav Havel sněmovně zákon vrátil 13. dubna s tím, že zásadně nesouhlasí se začleněním obsahově zcela nesouvisející novely do původně navrženého zákona. Podrobnosti má Josef Kubeczka.

Poslanci totiž nedbali rozhodnutí Ústavního soudu, který vyhověl stížnosti prezidenta Havla, a původní narhovaný příspěvek za mandát ve výši jednoho milionu korun v zápětí snížili o pouhých sto tisíc. Ústavní soudce přijetí zákona rozhořčilo. Jeden z nich, Antonín Procházka, označil tuto kosmetickou úpravu za výsměch rozhodnutí Ústavního soudu. Navíc poslanci tento návrh zakomponovali do zákona o státním dluhopisovém programu, který měl mimo jiné řešit otázku dluhu bývalého Československa vůči Německu a náhrady zemědělcům za škody způsobené loňským katastrofálním suchem. Předlohu tentokrát podpořilo 160 ze 182 přítomných poslanců. Proti byli jen komunisté. Jejich poslanec Václav Exner potvrdil, že podpořit chtěli jen odškodnění zemědělců za sucho:

"Máme neutrální a spíše záporné stanovisko k dluhopisům pokud jde o vyrovnání se Spolkovou republikou Německo a také máme velké pochybnosti o té koncepci financování politických stran podle výsledků voleb a obdržených mandátů tak, jak je v zákoně."

Ústavní stížnost na novelu, která zvyšuje státní příspěvek za mandát zákonodárce na 900 tisíc korun ročně, hodlá podat skupina senátorů kolem Josefa Zieleniece:

"Ta žaloba by byla jakousí pojistkou, kdyby nakonec nepřevážila politická vůle ten systém změnit."

Mluvčí prezidenta Ladislav Špaček nevyloučil, že se v otázce financováním politických stran na Ústavní soud opět obrátí Václav Havel. Takový postup hlavy státu by ale považoval sociálně demokratický člen rozpočtového sněmovního výboru Bohuslav Sobotka za nezodpovědný:

"Podle mého názoru toto opakované stanovisko Poslanecké sněmovny ukázalo, že názor poslanců je poměrně pevný a domnívám se, že další veto prezidenta by jenom zbytečně komplikovalo situaci na naší politické scéně. Domnívám se, že za takovouto komplikaci zase tento problém nestojí."

Ministr financí Jiří Rusnok podotkl, že schválení zvýšení státního příspěvku za mandát politických stran nebude mít žádný neočekávaný dopad do státního rozpočtu. Informoval, že stát po rozhodnutí sněmovny bude moci v polovině letošního roku stranám vyplatit dohromady celkem 497,6 milionu korun.

A tak poraženými v celé věci jsou především zemědělci, kteří už téměř rok marně čekají na odškodnění, které jim vláda slíbila. Už při prvním prezidentově vetu se na Václava Havla zlobili, že vyplácení náhrad zdržel. Pláčou však na nesprávném hrobě. Vina je na straně poslanců, kteří si je vzali jako rukojmí, když do zákona majícího mimo jiné řešit jejich odškodnění zakomponovali problematické financování vlastních stran.