Ústavní soud zrušil dvě ustanovení zákona o politických stranách, týkající se jejich financování

V.Havel

Ústavní soud zrušil dvě ustanovení zákona o politických stranách, týkající se jejich financování. Stalo se tak na návrh prezidenta Václava Havla, který uspěl se svým požadavkem u Ústavního soudu v krátké době už podruhé. V lednu soudci vyhověli jeho námitkám proti novele volebního zákona. Tentokrát soudci dali prezidentovi zapravdu v tom, že současný systém financování je v rozporu s ústavně zaručenou svobodnou soutěží politických stran. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Ústavní soud zrušil tu část zákona o politických stranách, která zvýšila příspěvek za mandát poslance nebo senátora z 500.000 na milión korun ročně - tedy dvojnásobně. Zrušil rovněž ustanovení, podle něhož strana, která už získala ve volbách do sněmovny alespoň tři procenta hlasů a tím nárok na stálý příspěvek, jej v dalších volbách neobdrží, pokud nezíská minimálně pět procent a nedostane se tak do sněmovny. Podle prezidenta, by se zákonem, pokud by zůstal nezměněn, nadále rozevřely nůžky mezi ekonomickými možnostmi politických stran. Mluvčí hradu Ladislav Špaček uvedl, že Václav Havel rozhodnutí Ústavního soudu přivítal:

"Prezident republiky nález ústavního soudu chápe jako přirozeně logicky navazující na jeho předchozí rozhodnutí ve věci volebního zákona a v tomto smyslu též jako pokračování procesu očištění právního řádu od ryze účelových a protiústavních změn, jimiž byl bohužel "obohacen" náš právní řád v posledních letech."

Soudce Ústavního soudu Vladimír Paul rozhodnutí odůvodnil tím, že zákon měl zřejmé tendence proti volné soutěži a omezování menších stran na úkor parlamentních. Ve zdůvodnění nálezu zazněl i příklad, kdy by trojnásobný nárůst hlasů přinesl podle dosavadního systému úspěšnější straně 25krát více prostředků ze státního rozpočtu. Místopředseda sněmovny za Občanskou demokratickou stranu Ivan Langer označil rozhodnutí soudu za hluboké zklamámí. Soud prý systém financování politických stran vůbec nepochopil a kvůli jeho nálezu letos žádná strana nedostane od státu ani korunu.

"Zřejmě nevzal v potaz vůbec tu realitu ekonomickou, ve které jednotlivé politické strany žijí a já si myslím, že tento nález Ústavního soudu je ohrožením samotné podstaty jejich existence. A jestliže jsem říkal, že Ústavní soud řekl "ne" šanci na hospodářskou stabilizaci politických stran a řekl "ano" dalším možným problémům při jejich financování, měl jsem na mysli to, že politické strany budou nuceny hledat své příspěvky někde jinde v rámci sponzorování a to jak víme z minulosti, znamenalo nemalé problémy téměř pro každou politickou stranu v České republice. "

Ivan Langer navíc obvinil ústavní soud z toho, že nerozhodoval objektivně a nezávisle, ale podlehl vlivu Hradu.

"Je možné, že Pražský hrad ovládl už i brněnský hrad, respektive brněnské podhradí,"

řekl novinářům. To však za všechny soudce odmítl soudce-zpravodaj Vladimír Paul.

"To je bez komentáře, nic takového neexistuje. My jsme v tomhletom myslím dost objektivní a říkáme každému do očí to, co si myslíme, jestli to je ústavní nebo není. "

Většina poslanců není rozhodnutím Ústavního soudu příliš nadšena, ale respektují ho. Domnívají se však, že povede k neprůhlednosti financování politických stran.