Sněmovně se nepodařilo zvolit prvního českého ombudsmana

Poslancům se opět nepodařilo zvolit prvního českého ombudsmana. Počátek fungování úřadu ochránce lidských práv se tak odkládá minimálně o několik měsíců, protože prezident republiky a Senát musí navrhnout sněmovně čtyři nové kandidáty. Podrobnosti má Renata Prátová.

Úřadu ombudsmana se neujme ani lidovecká kandidátka - ředitelka Školského úřadu ve Žďáru nad Sázavou Simeona Zikmundová, ani předseda Konfederace politických vězňů Stanislav Drobný, kterého nominovali senátoři Občanské demokratické strany. Z těchto dvou kandidátů, kteří postoupili do druhého kola, nezískal ani jeden potřebnou nadpoloviční většinu. Podobně, rovněž nezdarem, skončila volba ombudsmanova zástupce. Šéfa sociálně demokratických poslanců Zdeňka Škromacha to mrzí.

První pokus o volbu ombudsmana tak ukázal jediné - o apolitickou funkci ochránce lidských práv se vede tvrdý politický boj. V něm proti stranickým kandidátům nemají žádnou šanci lidé navržení prezidentem. Chartistka Anna Šabatová a počítačový expert Václav Trojan totiž vypadli už minulý týden s mizivým počtem hlasů. Občanská demokratická strana, která byla od počátku proti úřadu ombudsmana, předpokládala, že se na veřejném ochránci práv dohodnou sociální demokraté se stranami čtyřkoalice. To se však nestalo, protože každá strana si prosazovala svého kandidáta a odmítala dohodu. Bez ní to ale podle lidovce Cyrila Svobody nepůjde ani příště.

Další volba by mohla být nejdříve na podzim, nejpozději na začátku příštího roku. Když nebude vůle ke kompromisu, může se stát, že třeba i dlouhodobě budeme mít zákon o ombudsmanovi, ale nebudeme mít ombudsmana.