Sociální demokracie jednala o kandidátech na prezidenta republiky

Dosavadní prezident Václav Havel a jeden z možných kandidátů na tuto funkci - Miloš Zeman, Foto: ČTK

O svém kandidátovi na prezidenta by mohlo vedení České strany sociálně demokratické diskutovat v srpnu nebo v září. Debatu o této věci chce totiž odložit na dobu, kdy budou ustaveny všechny ústavní orgány, řekl po nedělní schůzce předsednictva sociální demokracie její šéf Vladimír Špidla. Jednání sledoval Josef Kubeczka.

Vladimír Špidla uvedl, že předsednictvo se otázce svého kandidáta na funkci prezidenta republiky věnovalo jen okrajově. Přesto se mezi kandidáty této strany dosud objevilo několik jmen. Vladimír Špidla ale nevyloučil, že se mezi nimi mohou objevit i další jména, o kterých se zatím nehovoří:

"Můj názor není uzavřený a myslím si, že ještě možná budou i jiní kandidáti než ti, o kterých se hovoří. Sociální demokracie o tom povede debatu. Počítám tak od srpna, poté, co se podaří ustavit ústavní orgány České republiky."

Dosavadní prezident Václav Havel a jeden z možných kandidátů na tuto funkci - Miloš Zeman,  Foto: ČTK
Část vedení sociálně demokratické strany by ráda viděla jako hlavu státu ombudsmana Otakara Motejla. Přednost by mu dal například předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Jiná část pak bývalého předsedu sociálních demokratů a premiéra Miloše Zemana. Jeho kandidaturu by uvítal nový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach:

"Myslím si, že to bude jedna z osobností, o které budeme hovořit a právě hledat i proč ano a proč ne. Miloš Zeman je natolik nepřehlednutelná postava v naši historii sociální demokracie, že určitě bude mít své zastánce a bude mít své odpůrce. Bude mít i své nepřátele tak, jako každý politik, který něco dělá, má."

Sedmapadesátiletý Miloš Zeman několikrát zopakoval, že kandidovat nechce. Učinil by tak prý "pouze v krajně nepravděpodobné krizové situaci, kdy by žádný jiný kandidát nebyl průchodný" a někdo jej o to požádal.

Pro Zemanovu kandidaturu se vyslovil místopředseda sociální demokracie Petr Lachnit, favoritem je pro místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Jitku Kupčovou a vyslovil se pro něj i čestný předseda strany Slavomír Klaban.

Vladimír Špidla a místopředsedkyně strany Marie Součková nevyloučili, že sociální demokracie by pro výběr svého kandidáta mohla sáhnout k vnitrostranickému referendu. V něm strana už před parlamentními volbami rozhodla, že bude prosazovat přímou volbu hlavy státu. Debata o Zemanovi jako o možném kandidátovi se podle Vladimíra Špidly teprve povede.

Předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické strany Vlastimil Tlustý si v roli budoucího prezidenta republiky představuje předsedu této strany Václava Klause. Rozhodující ale podle něj je, zda v novém politickém uspořádání bude mít Václav Klaus šanci důstojně se o fukci prezidenta ucházet:

"To právě ukáže míra spolupráce mezi sociálnímu demokraty, komunisty a Koalicí, a proto v tuto chvíli rozhodovat o nominaci za ODS považuji za předčasné."

Mezi dalšími osobnostmi, které se zmiňují jako případní kandidáti na prezidentský post, jsou například šéf Senátu Petr Pithard nebo senátorka Jaroslava Moserová. Funkční období prezidenta Václava Havla skončí počátkem příštího roku. Protože je to jeho druhé funkční období, nemůže znovu kandidovat.