Sociální demokraté předložili návrh koaliční smlouvy

Vladimír Špidla, Foto: ČTK

Vítěz letošní parlamentních voleb Česká strana sociálně demokratická předložila v sobotu potenciálním partnerům v nové vládě, tedy stranám Koalice - křesťanským demokratům a Unii svobody-Demokratické unii, návrh koaliční smlouvy. Jsou šance na to, aby se tento návrh stal základem budoucí vládní koalice? Odpověď na tuto otázku hledal Josef Kubeczka.

Podle neoficiálně zveřejněného návrhu koaliční smlouvy je tento dokument rozdělen do deseti základních oblastí, jako je například vstup Česka do Evropské unie, boj proti korupci a hospodářské kriminalitě, veřejné finance a daně či zahraniční a obranná politika. V prvních reakcích na obdržený výchozí návrh se představitelé stran Koalice vesměs schodovali v názoru, že se ze strany sociální demokracie jedná o vstřícný projekt.

Vladimír Špidla,  Foto: ČTK
Šéf sociálních demokratů Vladimír Špidla připustil, že otevřené zůstávají otázky daní a důchodová reforma. Jednající strany se naopak podle něj shodnou na vstupu Česka do Evropské unie i na boji proti korupci a velké kriminalitě. Podle předsedkyně Unie Svobody Hany Marvanové je nyní nutné probrat sporné body:

"Pochopitelně ten návrh, který jsme dostali od sociální demokracie, hodně vychází z programu sociální demokracie. Pokud jde o dílčí sporné body, ty tam jsou, ale nechceme vzkazovat druhé straně přes média. Chceme jim to sdělit osobně. Hlavně by měli nad tím textem zasednout naši experti a posoudit to, vytypovat sporné body. O nich bychom potom teprve měli jednat."

Předseda lidovců Cyril Svoboda soudí, že jednání o návrhu koaliční smlouvy mohou vést k pozitvnímu výsledku:

"My jsme se dohodli s našimi partnery v sociální demokracii, že budeme mluvit o tomto dokumentu i z hlediska jeho obsahu, to znamená, jestli pokrývá veškeré klíčové problémy, které jsou před Českou republikou, nebo zda je některé třeba doplnit. Je potřeba pracovat odpovědně, intezivně, ale neurychlovat věci za každou cenu."

Cyril Svoboda a Hana Marvanová,  Foto: ČTK
A co si o schůdností návrhu koaliční smlouvy myslí politolog Bohumil Doležal?

"Zcela obecně řečeno se to vzdáleně, pokud jde o ekonomické záležitosti, podobá perpetum mobile, protože daně se nebudou zvyšovat, zdravotnictví se bude platit to, co se platilo zatím, školství bude zadarmo, jsou tam ony plošné přídavky na děti a spousta dalších věcí, které budou znamenat výdaje státu. Myslím, že v této oblasti to bude pokračovat v politice vnitřního zadlužení, kterou sociální demokracie už praktikovala teď a je to dosti značná výzva pro budoucí, potenciální koaliční partnery, jak se s tím vyrovnají."

Ve kterých oblastech se, podle vašeho názoru, mohou partneři sejít a ve kterých to bude hodně obtížné?

"Já se obávám, že partneři jsou pod tak velikým tlakem, že asi těch obtížných věcí bude minimálně. Něco snad se jim podaří prosadit, ovšem v souvislosti s tím jednáním se mluví o tom, že ten program musí odpovídat poměru sil mezi jednotlivými stranami, které chtějí vstoupit do koalice, a tak bych řekl, že toho bude poměrně velmi málo, toho, na čem se bude moci Koalice zapříčit. I vzhledem k tomu, že i uvnitř Koalice není v některých věcech úplně jasno."

Z vašeho hlediska jste více méně optimista, co se týče možnosti dohody.

"Já jsem, pokud jde o možnost dohody, optimista čistě z toho důvodu, že se mi zdá, že ten klacek, který má pan Špidla v záloze, to znamená menšinová vláda, která bude čerpat podporu tu od ODS, tu od KSČM, přičemž KSČM by té vládě rozhodně ráda podporu dala, je tak veliký, že myslím, že Koalice se nebude nějak zvlášť moc bouřit."

Zda se nakonec podaří najít kompromis, ukáží následující dny, v nichž budou probíhat jednání expertních skupin všech zúčastněných stran.