Soud rozhodl: Jiří Balvín se stal ředitelem České televize neoprávěně

Jiří Balvín, Foto: ČTK

Jiří Balvín není ředitelem České televize. Tak zní překvapivý rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 4, který rozhodl, že usnesení Rady České televize, kterým byl Balvín jmenován generálním ředitelem, je neplatné. Rozsudek o neplatnosti jmenování současného ředitele České televize dosud není pravomocný.

Jiří Balvín,  Foto: ČTK
Soud se volbou generálního ředitele Balvína zabýval na žádost jednoho z kandidátů, které loni na podzim vyřadila Rada ČT z výběrového řízení, Evžena Hlinovského. Verdikt je jednoznačný. "Rada neměřila všem kandidátům stejným metrem, něktří byli zvýhodněni: požadavané doumenty, jako npř. lustrační osvědčení mohli dodávat až po uzávěrce výběrového řízení, jiní ne." Soud proto rozhodl, že výběr Jiřího Balvína byl neplatný. Pokud by odvolací soudy tento rozsudek potvrdily, nastala by skutečně paradoxní situace. V čele veřejnoprávní televize by stál už přes rok muž, který by nebyl řádně zvolen. Zatím nechce nikdo spekulovat o tom, jaké by tento stav mohl mít důsledky. Co o nastálé situaci míní Zdeněk Plachý, mluvčí občanské iniciativy ČT věc veřejná, která už delší dobu práci ČT sleduje?

"Svědčí to o celkově špatné situaci v médiích. Rada ČT, která Balvína vybírala nefunguje. Problém je ale v zákoně, radu vybírá Parlament a tato rada je produktem opoziční smlouvy, je zpolitizovaná a neprofesionální. Volba Jiřího Balvína byla nešťastná, byli tam zajímavější kandidáti a existovaly i signály o tom, že výběr není prováděn zcela podle pravidel. Tento rozsudek to jen potvrzuje."

Připomeňme, že Balvína jmenovala rada ČT na podzim 2001, před tím zastával funkci prozatímního ředitele jmenovaného Poslaneckou sněvnou po stávce zaměstnanců na přelomu roku 2000 a 2001.