Soud zprostil v plném rozsahu obžaloby bývalého zpravodajce Hučína

Vladimír Hučín (vpravo), foto: ČTK

Přerovský okresní soud zprostil v plném rozsahu obžaloby bývalého zpravodajce Vladimíra Hučína. Ten byl obžalován ze šesti trestných činů za svou aktivitu v devadesátých letech, kdy pracoval jako příslušník Bezpečnostní informační služby.

Vladimír Hučín  (vpravo) a jeho obhájce Stanislav Devátý,  foto: ČTK
Osvobozující rozsudek nad Vladimírem Hučínem vynesl soud po letech soudních tahanic. Hučínovi přitom hrozilo až deset let odnětí svobody. Hučínův případ vzbudil velký ohlas. Pro řadu lidí se stal symbolem boje proti komunistům a jedním z největších skandálů tajné služby poslední doby. Zpravodajec přišel o zaměstnání, rok strávil ve vazbě a přes čtyři roky je bez práce. Proces, který byl zpočátku kvůli informacím z prostředí tajných služeb neveřejný, provázely protesty, demonstrace, petice a dokonce rvačka přímo v budově soudu.

Hučín byl obžalován z toho, že zveličoval levicové nebezpečí, neposlechl rozkaz, když nadřízeným nedal své zdroje, neoprávněně shromažďoval výbušniny, náboje, tajné dokumenty civilní kontrarozvědky a osobní data. Vladimíru Hučínovi hrozil až desetiletý trest odnětí svobody. Soud ho však osvobodil v plném rozsahu. Podle předsedy senátu Michala Jelínka pro vyslovení viny chyběly důkazy. Soudce také striktně odmítl tvrzení Hučína a jeho advokátů, které uváděli v závěrečných řečech, že by byl celý proces politicky motivován:

"Ve většině případů lze konstatovat, že důkazy předložené paní státní zástupkyní nebyly přesvědčivé pro to, abychom mohli uznat pana obžalovaného vinným. Nebylo zaznamenáno, že by se kterýkoliv z politiků nějakým způsobem angažoval tak, aby soud rozhodl podle přání toho či onoho. Politické tlaky na soud činěny nebyly. Soud rozhodoval tak jako v každém jiném případě podle vlastního uvážení."

Obžaloba tvrdila, že Vladimír Hučín podněcoval levicový extremismus, aby mohl na jeho hrozbu upozornit. Státní zástupkyně Jana Staňková pro Hučína požadovala tříletý nepodmíněný trest.

Vladimír Hučín  (vpravo),  foto: ČTK
"Rozsudek je pro mě překvapivý. Já jsem svůj závěrečný návrh formulovala tak, že důkazy na vinu postačují. Samozřejmě rozhoduje soud."

Samotného Hučína zprošťující rozsudek samozřejmě potěšil. Nyní bude žádat odškodnění za rok, který strávil ve vazbě.

"Jsem spokojen s tímto rozsudkem. Myslím si, že to trvalo trošku dlouho a nejsem spokojen s tím, že podstatná část soudního procesu byla neveřejná. A to je škoda. Myslím si, že by veřejnost mohla vidět, co se tam dělo, tak by se možná zamyslela nad vývojem, ke kterému se tady dostáváme."

Hučín tvrdí, že se stal nepohodlným pro ty, kteří se obávali, že bude prozrazena jejich minulost a neprojdou přes bezpečnostní prověrky. Rozsudek však zatím není pravomocný, státní zástupkyně si nechala lhůtu na odvolání. Podle Vladimíra Hučína není státní zástupkyně v rozhodování o této věci hlavní.

"Myslím si, že tato osoba si do jisté míry uvědomuje, že to pro ni může být ještě horší, protože my jsme zdaleka, jak se říká, nevytáhli ještě veškerá esa z rukávu. Takže pokud to půjde na krajský soud, tak tam samozřejmě se taky bude nějak rozhodovat, my doplníme naše důkazy o další, a pak se uvidí."

Hučínovi příznivci přijali rozsudek s nadšením. Rozsudek přivítal i předseda parlamentní komise pro kontrolu BIS Jan Klas. Zástupci Bezpečnostní informační služby prostřednictvím svého mluvčího Jana Šuberta vzkázali, že rozhodnutí soudu respektují, nicméně mají vlastní právní názor.